Obilježen 20. Dan ružičaste vrpce: upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke da se poveća broj izlječenja

Obilježen 20. Dan ružičaste vrpce: upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke da se poveća broj izlječenja

Dan ružičaste vrpce, Javnozdravstvena manifestacija koja se obilježava 20. godinu za redom, započela je danas ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) odakle je povorka sjećanja na sve preminule od raka dojke i one koji se bore s tom zloćudnom bolesti krenula Masarykovom ulicom do Cvjetnog trga, Trga Petra Preradovića. 

Šetnjom do Cvjetnog trga, gdje je 300tinjak balona obojilo zagrebačko nebo u ružičasto.

Tom prigodom na Cvjetnom trgu pušteni su u zrak ružićasti baloni u znak sjećanja na one koji su izgubili bitku s karcinomom dojke, a potom humanitarna prodaja ruža i ružičastih mašni na edukativno – prodajnom štandu, na kojem su se mogli pronaći informativni materijali o prevenciji bolesti.

Organizator ove akcije je Hrvatski forum za borbu protiv raka dojke – Europa Donna Hrvatska,  koji kao dio europske koalicije radi na podizanju svijesti žena o raku dojke, promiče edukaciju, rano otkrivanje, optimalno liječenje, medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju, palijativnu skrb kao i na povećanju sredstava za istraživanje same bolesti u Hrvatskoj.

Sve je počelo prije gotovo dvadeset i pet godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke da se poveća broj izlječenja.

Dan ružičaste vrpce u Hrvatskoj uvijek se obilježava prve subote u mjesecu listopadu koji je posvećen borbi protiv raka dojke.

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI