Trump upozorio na moguću blokadu vlade sljedeći mjesec zbog sigurnosti granice

Trump upozorio na moguću blokadu vlade sljedeći mjesec zbog sigurnosti granice

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je upozorio da bi idući mjesec moglo doći do blokade rada vlade zbog sigurnosnih pitanja na granici s Meksikom, najavivši da bi mogao zaustaviti pregovore ako se ne osigura više novca za zid između dvije države.

“Može li se dogoditi blokada? Svakako da, zbog sigurnosti na granici, čega je dio i zid”, rekao je Trump novinarima u floridskom Palm Beachu. Otkrio je i da će vojsci dati ovlasti da koristi silu ako to bude potrebno na meksičkoj granici.

“Ako budu trebali koristiti smrtonosnu silu, dao sam im dopuštenje – nadam se da to neće biti potrebno”.

Američki predsjednik je upozorio i da bi SAD mogao u potpunosti zatvoriti granicu s Meksikom na određeni period “ako dođe do razine gdje će se izgubiti kontrola” i ugroziti životi Amerikanaca.

Trump je uoči parlamentarnih izbora na polovici predsjedničkog mandata ranije ovaj mjesec karavanu migranata koji se približavaju američkoj granici prozvao “invazijom” koja ugrožava američku državnu sigurnost, pa je na granicu poslao tisuće vojnika.

Ministar obrane Jim Mattis je u srijedu rekao da je dao veće ovlasti vojsci na granici kako bi lakše štitili tamošnje službenike. Otkrio je da će vojnici biti opremljeni štitevima i palicama, ali da neće biti naoružani. Dva američka dužnosnika su ovaj tjedan pod uvjetom anonimnosti istaknuli kako je memorandum s potpisom predstojnika Bijele kuće Johna Kellyja Mattisu dao ovlasti za zaštitu graničnih službenika poput upotrebe smrtonosne sile, privremenih pritvaranja i kratkih pretresa.

Demokrati su na izborima ovaj mjesec vratili kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa i najavili da će biti još manje motivirani ispuniti Trumpove zahtjeve oko izgradnje zida.

Trump je već ranije davao ultimatume oko financiranja zida, čak i dok su njegovi republikanci imali većinu u oba doma Kongresa.

Ako dvije strane neće moći postići sporazum o proračunu doći će do djelomične blokade rada vlade, no “ključne usluge” poput rada ministarstva domovinske sigurnosti će i dalje djelovati. (Hina)

Foto/U.S. Embassy

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI