Američki državni tajnik Pompeo upozorio Tursku na moguće razorne posljedice jednostrane vojne akcije u Siriji

Američki državni tajnik Pompeo upozorio Tursku na moguće razorne posljedice jednostrane vojne akcije u Siriji

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u srijedu svog turskog kolegu Mevluta Cavusoglua na “potencijalno razorne posljedice turske jednostrane vojne akcije” u Siriji.

Na sastanku u Washingtonu, na marginama 70. obljetnice NATO-a – čije su dvije zemlje članice – Pompeo je izrazio “potporu pregovorima koji su u tijeku a tiču se sjeveroistoka Sirije”, objavio je State Department u priopćenju.

Otkad je u prosincu američki predsjednik Donald Trump najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije, sudbina kurdskih snaga koje su se borile protiv džihadista Islamske države na strani SAD-a je neizvjesna.

Turska prijeti da će pokrenuti ofenzivu kako bi udaljila s granice kurdske borce milicije YPG koje smatra teroristima.

Mike Pompeo je već u siječnju rekao kako želi jamstva da Turska neće izvesti “masakr nad Kurdima”.

Washington i Ankara razgovarali su o mogućnosti uspostave “zone sigurnosti” na tursko-sirijskoj granici, ali modaliteti takve tampon zone predmet su beskrajnih debata.

Trumpova administracija na kraju je odlučila ostaviti na tom području manji broj vojnika.

Pompeo je također izrazio šefu turske diplomacije svoju zabrinutost zbog turske namjere da kupi od Rusije raketni sustav S-400.

Cavusoglu je u srijedu rekao da Turska neće odustati od plana da ove godine od Rusije kupi taj raketni sustav, dodajući da se njegovu zemlju ne može prisiljavati da bira između Zapada i Rusije.

Kupnja sustava S-400 je “gotova stvar”, rekao je. (Hina)

Foto/U.S.Secretary Pompeo

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI