MUP upozorava vozače da sigurno uđu u Novu godinu

MUP upozorava vozače da sigurno uđu u Novu godinu

Zbog prometnih gužvi u gradovima i na ostalim prometnicama na Staru godinu MUP je u ponedjeljak upozorio vozače da sigurno uđu u Novu godinu te upozorio da će policajci pojačano nadzirati promet te svoje aktivnosti posebno usmjeriti na “četiri glavne ubojice u prometu” – alkohol, brzinu, nekorištenje sigurnosnog pojasa i uporabu mobitela u vožnji.

“Stara godina je i mnogi će danas krenuti na put, u posjete obitelji, na organizirane dočeke Nove godine, a dio ljudi će krenuti i na dalji put, bilo u zemlji bilo u inozemstvo. Osim toga, kupovina u zadnji tren može izazvati dodatni stres, što rezultira pomanjkanjem koncentracije i nervozom u prometu, uz ionako veće gužve u trgovačkim centrima. Također, očekuje se pojačani promet i gužve na svim većim prometnicama, kao i na pravcima prema graničnim prijelazima”, kažu u MUP-u.

Upozoravaju i daje na Staru godinu prošle godine i u prvim satima Nove 2018. zabilježen povećan broj prometnih nesreća s poginulim osobama, točnije u četiri prometne nesreće smrtno je stradalo pet osoba.

Policija stoga savjetuje vozače da ne žure i na put krenu ranije, prije toga pripreme vozilo i odmore se te se unaprijed informiraju o stanju na cestama i protočnosti, kao i o vremenskim uvjetima koji vas mogu zateći tijekom putovanja.

“Poštujte prometna pravila i propise, ne započinjite rizične radnje vozilom (npr. pretjecanja na nepreglednim mjestima, pretjecanja kolona vozila), prilagodite brzinu uvjetima na cestama i držite se njenih ograničenja, držite potrebiti razmak kada se krećete iza drugog vozila, propuštajte pješake i pojačajte oprez te smanjite brzinu kada prilazite pješačkim prijelazima”, ističu u MUP-u.

Vozačima koji su konzumirali alkohol policija predlaže da automobil ostave parkiran i pješače ili koriste javni prijevoz i taxi, odnosno da se u društvu unaprijed dogovore tko će ostati trijezan i voziti natrag.

“Ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića. Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

U noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste, ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan”, savjetuje policija.

Pješake i bicikliste podsjećaju da obuku svjetliju odjeću kako bi povećali svoju vidljivost i time direktno utjecali na svoju sigurnost u prometu.

“Osim svjetlije odjeće preporučamo i korištenje reflektirajućih detalja (prsluci, reflektirajuće trake za ruke ili nogavice), kako za pješake, tako i za bicikliste, čija je vidljivost također smanjena u zimskom razdoblju. Promet bicikala je smanjen tijekom zime, međutim i dalje se značajan broj osoba njime koristi kao prijevoznim sredstvom, zbog čega su neosvijetljeni bicikli i biciklisti bez reflektirajuće odjeće izloženi povećanom riziku od stradavanja u prometu”.

Policija navodi i da je pojačano postupala tijekom cijelog prosinca, što će nastaviti i na Staru godinu te cijelog tjedna, a svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja i ponavljače teških prometnih prekršaja. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI