Plenković: Nema unutarstranačkog obračuna; institucije sukladno zakonu poduzimaju mjere

Plenković: Nema unutarstranačkog obračuna; institucije sukladno zakonu poduzimaju mjere

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković negirao je u četvrtak da se u SMS aferi radi o unutarstranačkom obračunu istaknuvši kako nema niti riječi o tome da vlada ili on osobno koristi državne institucije za bilo kakve obračune.

“Nema niti riječi o tome da bi Vlada, ja osobno ili bilo tko drugi u Vladi koristio državne institucije za bilo kakve obračune – međustranačke, unustarstranačke, političke ili kakve god želite. U Hrvatskoj institucije, u ovom konkretnom slučaju one koje su se bavile ovom temom, dolaze do svojih saznanja, sukladno zakonu poduzimaju mjere i nakon toga eventualno kreću u daljnje postupke”, rekao je Plenković novinarima nakon konferencije “Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava” upitan služi li “SMS” afera za unutarstranačke obračune u HDZ-u.

Glede curenja informacija u aferi SMS rekao je kako svi nadležni trebaju raditi sukladno zakonu tj. ako je nešto tajno treba biti tajno. Istaknuo je kako je kazneno djelo i velik problem to što su osumnjičenici saznali da su pod istragom. Dodao je da svi nadležni trebaju ustanoviti tko je i na koji način mogao nekome van sustava, koji je potpuno neovlašten da na bilo koji način bude potpuno informiran o najmanjem detalju takvog procesa kao što su posebne mjere – dati takvu informaciju. “To je ono što se mora otkriti. Mora se sve istražiti”, poručio je.

Na pitanje bi li se moglo raditi o ugrozi nacionalne sigurnosti jer je Blaž Curić bio vozač ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića i mogao je čuti povjerljive razgovore odgovorio je: Bio je vozač, nije bio ministar.

Upitan kako komentira mogući odlazak svog zamjenika Milijana Brkića u Vukovar rekao je kako je jasan stav stranke što se tiče prosvjeda u Vukovaru.

“Nisam ja baš njega (Brkića) doživio u našim razgovorima da on daje neku veliku potporu toj inicijativi. On govori ono što i mi govorimo, možda na drugi način. On govori da je simbol Vukovara žrtva nestalih i ubijenih na Ovčari. Ljudi koji su izgubili sve i dok god su oni živi, a vjerojatno i njihova djeca – živjet će s tom temom. U tom kontekstu moramo malo pokazati određeno razumijevanje i za ovo što radi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. On je s tom temom svaki dan i ja to razumijem”, rekao je Plenković.

Poručio je kako ih razumije istaknuvši kako tijela koja su za to nadležna moraju procesuirati ratne zločine. “Apel, ako to treba biti, mislim da treba biti jasno artikuliran i ograničen na temu, a nikako ne treba dobiti neku drugu dimenziju što mislim da onda nije dobro za samoga inicijatora ideje”, poručio je.

Vukovarski gradonačelnik Penava najavio je za 13. listopada prosvjed u Vukovaru zbog nedovoljne učinkovitosti državnih službi u procesuiranju ratnih zločina.

Možemo biti izrazito zadovoljni protupožarnom sezonom

Plenković je, upitan kako je zadovoljan protupožarnom sezonom i reakcijom na požare zadnjih dana, rekao je kako “generalno možemo biti izrazito zadovoljni” jer smo ove godine imali 98 posto manje opožarenih površina nego “katastrofalne 2017. godine”.

Podsjetio je kako je potpredsjednik vlade zadužen za domovinsku sigurnost i ministar obrane Damir Krstičević obišao požarišta na splitskom Marjanu, Pelješcu, Orebiću i drugdje zahvalivši vatrogascima i hrvatskoj vojsci, policiji, HGSS-u te jedinicama lokalne samouprave na brzom djelovanju.

“Zapovjedno operativno središte u Divuljama je fantastično jer u realnom vremenu imamo podatke od meteo uvjeta do angažmana snaga, brzine i razmjera širenja požara. Sve ono što je lani bilo problematično ove smo godine puno bolje učinili u samoj pripremi sezone, a Hrvatske šume, Odašiljači i veze, HEP i svi drugi su u tome dali svoj obol”, istaknuo je. Najavio je i da će ići dalje u nabavi novih vatrogasnih vozila kako bi dobrovoljna vatrogasna društva bila kvalitetno opremljena. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI