Ministri unutarnjih poslova EU-a: Puna potpora Grčkoj i ostalim zemljama na vanjskim granicama

Ministri unutarnjih poslova EU-a: Puna potpora Grčkoj i ostalim zemljama na vanjskim granicama

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a izrazili su u srijedu na izvanrednom sastanku u Bruxellesu solidarnost sa zemljama na svojim vanjskim granicama koje su pod migrantskim pritiskom i istaknuli odlučnost da učinkovite štite te granice.

“Vijeće je izrazilo solidarnost s Grčkom, Bugarskom, Ciprom i drugim zemljama koje bi mogle biti pogođene na sličan način”, kaže se u zajedničkoj izjavi koju su ministri usvojili na sastanku.

Dodaje se da će EU nastaviti tijesno surađivati sa zemljama zapadnog Balkana u upravljanju migrantskim tokovima.

“Europska unija i njezine zemlje članice ostaju odlučne u zaštiti vanjskih granica EU-a. Ilegalni prelasci neće biti tolerirani. U tom pogledu, EU i njezine zemlje članice poduzet će sve potrebne mjere u skladu s pravom EU-a i međunarodnim pravom”, dodaje se u izjavi.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je predsjedavao sastankom, rekao je na konferenciji za novinare da je cilj EU-a osigurati regularan i zakonit ulazak migranata te pružanje pune zaštite izbjeglicama.

Na pitanje što podrazumijeva pod zakonitim ulaskom i o poštovanju međunarodnog prava kada su u pitanju migranti i izbjeglice, ministar Božinović je rekao da “ilegalni ulazak na teritorij suverene države sigurno nije u skladu ni s europskim, ni s međunarodnim, a ni s nacionalnim pravom”.

Ministri su u svojoj izjavi “snažno odbacili” tursko korištenje migrantskog pritiska za političke svrhe. Riječ je o nešto ublaženoj varijanti, jer je u ranijem nacrtu zajedničke izjave stajalo da Vijeće to “snažno osuđuje”.

U izjavi se kaže da Vijeće priznaje da Turska trpi pojačani migrantski pritisak na svom teritoriju i da je uložila znatne napore udomljavajući 3,7 milijuna izbjeglica. Vijeće EU-a poziva Tursku da provodi dogovor iz 2016. koji je omogućio drastično smanjenje priljeva izbjeglica prema Europskoj uniji, koja je zauzvrat obećala šest milijardi eura pomoći izbjeglicama na turskom tlu.

Sve zemlje članice, Europska komisija i agencije EU-a izrazile su spremnost da pojačaju potporu područjima pod pritiskom, uključujući i raspoređivanje Frontexova tima za brzu graničnu intervenciju. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI