MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA Božinović u intervjuu za Media servis o ilegalnim migracijama, koronavirusu i o mogućoj koaliciji HDZ-a sa Škorom

MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA Božinović u intervjuu za Media servis o ilegalnim migracijama, koronavirusu i o mogućoj koaliciji HDZ-a sa Škorom

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bio je gost Intervjua tjedna Media servisa gdje je govorio o novozaraženom koronavirusom, stanju s ilegalnim migracijama, ali i odgovorio na pitanje bi li HDZ koalirao s Miroslavom Škorom.

“Jutros smo dobili izvješće iz Stožera civilne zaštite, radi se o 11. slučaju. Osoba je iz Varaždina i u bliskom je kontaktu s drugooboljelom osobom u Varaždinu. Tijekom noći je bilo 13 testiranja, ovaj slučaj je pozitivan, ostali su negativni‘‘, potvrdio je Božinović Andrei Barać iz Media servisa.

Božinović je istaknuo, da je važan stav koji je zauzeo Krizni stožer da se prate najbliži kontakti zaraženih i da je najvažnije da se kod nas, za razliku od drugih zemalja, virus pojavljuje samo u obiteljskim krugovima.

Jučer je ministar zdravstva Vili Beroš potpisao Odluku o proglašenju opasnosti od epidemije koronavirusom. Što to konkretno znači?

“Nije proglašena epidemija. Opasnost od epidemije je administrativna mjera koja ministru zdravstva omogućava da bez previše formalnosti može organizirati zdravstveni sustav onako kako to zahtijevaju ili budu zahtijevale potrebe.”

Što se tiče ilegalnih migracija i stanja na grčko-turskoj granici, smatra da se neće ponoviti kriza iz 2015. A ako slučajno do toga dođe, hoćemo li na granicama postaviti žice, poslati vojsku? Je li o tome bilo govora na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost? Božinović kaže, imamo plan za sve moguće scenarije i ne želimo stvarati paniku.

“Mi imamo 6.500 tisuća graničnih policajaca, a za granične poslove obučili smo 1.500 pripadnika interventne, specijalne i krim policije. Ako bi došlo do velikog migrantskog vala, naravno da to ne bi ostalo samo na tim ljudima i samo na policiji‘.‘

Imamo niz sastanaka na razini EU-a zbog situacije s ilegalnim migrantima. Na pitanje hoćemo li napokon dočekati ujedinjen stav Unije i jasnu poruku svima da se u Europu može ući samo na legalan način i da svi koji pokušavaju prijeći granice ilegalno, to ne pokušavaju jer im neće proći, ministar je odgovorio: “To je sastavni dio i našeg priopćenje od prekjučer nakon sastanka ministara unutarnjih poslova gdje vrlo jasno stoji rečenica da ilegalni ulasci neće biti tolerirani.. To je rečenica koju sada treba provesti u djelo‘‘.

Na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost jedan preko puta drugoga sjedili su premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović. Božinović kaže da nije očekivao disonantne tonove jer su svi usmjereni prema istom cilju. No sve više je komentara da se ne radi o tvrdoj kohabitaciji, nego da je njihov odnos nalik medenom mjesecu. Kao najbliži Plenkovićev suradnik, je li razgovarao s njim o toj suradnji. Kakvi su Plenkovićevi dojmovi?

“Iskreno, ne previše. Kad su ljudi predani svojim zadaćama koje proizlaze iz Ustava i zakona, onda je tu suradnja nešto što se mora podrazumijevati.”

Kada su u pitanju unutarstranački izbori u HDZ-u, Plenković i izazivač Miro Kovač sučelit će se na televiziji, nije još siguran kada i gdje, a zašto Plenković ne želi prihvatiti poziv Kovača da se sučele i pred članovima stranke u većim gradovima? Ipak se drugačije teme otvaraju iza zatvorenih vrata, nego pred medijima. Božinović na to kaže: “Vidite, dosta toga je izašlo u javnost. Ono što je Plenkoviću i njegovom timu bilo bitno, a to je bitno u svakoj kampanji, da izađeš s konkretnim programom.‘‘

Unutarstranački izbori u HDZ-u i nakon toga parlamentarni. Je li moguća koalicija HDZ-a i Miroslava Škore i je li se prepoznao u njegovu citatu Franje Tuđmana da će razgovarati i sa crnim vragom?

“Ne bih komentirao što govori Škoro ili bilo tko drugi‘‘, rekao je Božinović, a na konkretno pitanje koalicija sa Škorom da ili ne, odgovorio je: ‘‘Ne možemo to isključiti‘‘, rekao je Božinović za Media servis.

Izvor/ Media servis/ Foto: Božidar Bebek

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI