Ministar unutarnjih poslova Božinović smatra da bi recidivistima trebalo trajno oduzeti vozačku dozvolu

Ministar unutarnjih poslova Božinović smatra da bi recidivistima trebalo trajno oduzeti vozačku dozvolu

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je ocijenio kako je njegovo osobno mišljenje da bi prometnim recidivistima trebalo trajno oduzimati vozačke dozvole.

„Ja nisam stručnjak da bih o tome govorio, moje osobno mišljenje je – da“, odgovorio je Božinović na novinarsko pitanje treba li izmjenama zakona uvesti i trajno oduzimanje vozačkih dozvola recidivistima.

Na novinarsku molbu da komentira nedavnu nesreću u Splitu, gdje je 19-godišnja djevojka pregažena na pješačkom prijelazu, ministar je izrazio sućut obitelji poginule studentice. Kazao je i da MUP ulaže napore, „uključujući i ove godine izglasane izmjene upravo u ovom segmentu koji se tiče recidivista“, gdje su pooštrene mjere vezane za liječničke preglede kao i za skupljanje tzv. kaznenih bodova zbog kojih se oduzima vozačka dozvola.

„Što se tiče policije, ona je osobu već ranije evidentirala, izrekla joj je zabranu, međutim očito se radi o neodgovornoj osobi koja, nažalost moram reći, nije jedina. Eto, dat ću vam podatak da je prošli tjedan u cijeloj Hrvatskoj kroz pojačani nadzor prometa na cestama detektirana 41 osoba – recidivist, upravo zbog alkohola“, izjavio je ministar.

Dodao je i da MUP pokreće širu akciju koja bi trebala rezultirati i s „potpuno novim zakonom o sigurnosti prometa na cestama“.

„To je problem s kojim se bavimo, s jedne strane kroz represivne mjere, kroz pojačan nadzor prometa – dakle, prošli vikend je više desetaka ljudi isključeno, bit će im sigurno izrečene odgovarajuće sankcije. S druge strane moramo, naravno svi skupa raditi u zajednici kako bi se podigla svijest oko važnosti pridržavanja pozitivnih propisa kad govorimo o prometu na cestama“, poručio je Božinović nakon sastanka u splitsko-dalmatinskoj županiji koju je posjetio s premijerom Andrejem Plenkovićem. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI