MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA Božinović: Hrvatska je spremna za novi migrantski val

MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA Božinović: Hrvatska je spremna za novi migrantski val

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u subotu je rekao kako je Hrvatska spremna za potencijalni novi migrantski val, no i kako na zapadnobalkanskoj ruti zasad nema povećanja broja dolazaka.

“Hrvatska već nekoliko godina ima plan za situaciju s kojom jesmo suočeni i za situaciju s kojom možemo biti suočeni”, rekao je ministar, ustvrdivši kako “u ovom trenutku nema vidljivih pojačanja na ruti koja se naziva istočnomediteranska ili zapadnobalkanska” te da po pitanju hrvatske spremnosti “nema brige”, piše HINA.

Hrvatska policija efikasno štiti hrvatsku granicu i “možda za razliku od nekih drugih zemalja ovakve situacije za nas nisu iznenađenje jer smo mi stalno u punoj operativnoj funkciji”, poručio je Božinović.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je objavio kako je Turska otvorila vrata migrantima te da ih je 18 tisuća već na putu prema Europi.

EU se oslanjala na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka.

Božinović je istaknuo kako je u stalnom kontaktu s europskim institucijama, te da Europska unija u ovom trenutku djeluje u dva smjera.

“S jedne strane to je diplomatski napor koji se ulaže kako bi došlo do deeskalacije situacije u Idlibu, a s druge strane se djeluje humanitarno time što je odobreno 60 milijuna eura interventne pomoći kako bi se osigurali smještaj, hrana i medicinska skrb za Sirijce” koji su trenutno u toj sirijskoj provinciji.

Uz to, nastavlja se i pomoć predviđena dogovorom EU-a i Turske, naglasio je hrvatski ministar na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI