UNIJA KOJOJ PRIPADAMO! Trebamo nove zastupnike za Europski parlament koji daju prednost potrebama hrvatskog naroda ispred vlastite osobne koristi

UNIJA KOJOJ PRIPADAMO! Trebamo nove zastupnike za Europski parlament koji daju prednost potrebama hrvatskog naroda ispred vlastite osobne koristi

Za manje od godine Hrvati će ponovno izaći na izbore kako bi birali svoje zastupnike u Europskom parlamentu. Međutim, postoji sve veća zabrinutost da sadašnja skupina političara ima u srcu samo svoje interese i nije usredotočena na služenje potrebama hrvatskog naroda.

Hrvatski će narod izaći na izbore za Europski parlament 2024. godine, za koje se očekuje da će biti prekretnica za Europsku uniju. To je ključni datum jer je cilj unijeti promjene u politike sadašnje EU. Predstojeći izbori trebali bi se održati između 6. i 9. lipnja 2024.. Rezultati ovih izbora utjecat će na hrvatske građane ali najvažnije i na Europsku komisiju i Europsko vijeće, što bi moglo dovesti do promjena na samom vrhu ovih institucija. Godine 2012. građani Hrvatske su referendumom pokazali želju za ulaskom u EU, solidnom većinom glasova za članstvo. Međutim, postoji potreba za reformom zastupljenosti hrvatskog naroda na europskim izborima, što zahtijeva kritičku analizu aktualnog političkog krajolika. Posljedice akcija dosadašnjih hrvatskih eruoparlamentaraca nastavit će se neko vrijeme, ali način na koji se njihova politika vodi pokazuje da postoji želja za njihovom promjenom i nada za reformu i napredak.

Možda je u Hrvatskoj nekima bitno da premijer Andrej Plenković bude nositelj liste HDZ-a za EU parlament. Što je opet logično. Završila je jedna, ali započela sasvim Nova era u kojoj je HDZ odlučio pobrisati, pljunuti i zaboraviti sve što se događalo u zadnjih deset godina te koristiti Kult Franje Tuđmana koji bi trebao zamazati oči biračima, izmamiti nostalgičnu suzu na oči hrvatskim građanima, pokriti oči svim zlonamjernim kritičarima. Takvoj politici mora doći kraj ili će hrvatski građani nastaviti trpjeti gotovo nepopravljivu štetu.

Nadalje, s ciljem promjene politike sadašnje EU, hrvatski narod ima priliku izabrati predstavnike kojima će njihovi interesi biti ispred osobne koristi. Međutim, važno je priznati ograničenja i potencijalne pristranosti u bilo kojem političkom sustavu, pa tako iu hrvatskom.

U konačnici, uspjeh izbora za Europski parlament 2024. u Hrvatskoj ovisit će o sposobnosti kandidata da daju prednost potrebama hrvatskog naroda ispred vlastite osobne koristi, te o spremnosti biračkog tijela da svoje izabrane dužnosnike pozove na odgovornost za svoje postupke. Hrvatski narod više ne smije ponoviti grešku kako bi osigurao demokratsku legitimnost Unije i svojih predstavnika.

Piše: Božidar Bebek/ Totalno HR/ Foto: Screenshot/ Ilustracija/ Totalno HR/ Izvor/ iStock

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI