UNICEF: “razmjeri napada na djecu u svijetu šokantni”

UNICEF: “razmjeri napada na djecu u svijetu šokantni”

Djeca koja žive u zonama sukoba u svijetu ove su godine izložena napadima “šokantnih razmjera”, objavio je UNICEF u četvrtak.

Napadači su besramno zanemarivali međunarodno pravo koje je osmišljeno kako bi se zaštitili najranjiviji, navela je u priopćenju ta organizacija.

Djecu su meta i izlaže ih se napadima i okrutnom nasilju u njihovim domovima, školama i na igralištima, kazao je direktor UNICEF-ova programa za izvanredna stanja Manuel Fontaine. Svijet ne smije oguglati na te napade, dodao je, takva okrutnost ne smije postati normalna.

Djeca su postala mete u sukobima širom svijeta, koristi ih se kao živi štit, ubija, osakaćuje i regrutira za borbe. Silovanja, prisilni brakovi, otmice i porobljavanje postali su standardne taktike u sukobima u Siriji i Jemenu, Nigeriji i Mjanmaru.

Milijuni djece postali su neizravne žrtve tih sukoba, pateći od pothranjenosti, bolesti  i ozljeda dok se uskraćuju ili u borbama uništavaju temeljne usluge poput pristupa hrani, vodi, zdravstvenoj skrbi i sanitarnim uvjetima, prenosi HRT.

Foto:EPA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI