Hrvatska i Albanija za unaprjeđenje gospodarske suradnje, zaštitu Jadrana – Grabar-Kitarović: “Trebamo osnažiti našu suradnju koja već jest plodonosna”

Hrvatska i Albanija za unaprjeđenje gospodarske suradnje, zaštitu Jadrana – Grabar-Kitarović: “Trebamo osnažiti našu suradnju koja već jest plodonosna”

Bilateralna gospodarska suradnja Hrvatske i Albanije u stalnom je usponu, a preduvjet za njezino značajno proširenje leži u boljoj prometnoj povezanosti, od realizacije Jonsko-jadranske autoceste do uspostave trajektnih i direktnih zrakoplovnih linija, složili su se u srijedu u Tirani predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin albanski domaćin, predsjednik Ilir Meta.

Na poziv predsjednika Republike Albanije Ilira Mete predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u trodnevnomu državnom posjetu Republici Albaniji.

Svečanim dočekom i tête-à-tête susretom s albanskim predsjednikom Metom predsjednica Grabar-Kitarović započela je državni posjet Republici Albaniji, a nakon bilateralnog sastanka službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Albanije uslijedila su obraćanja dvoje predsjednika.

Bilateralna gospodarska suradnja Hrvatske i Albanije u stalnom je usponu, a preduvjet za njezino značajno proširenje leži u boljoj prometnoj povezanosti, od realizacije Jonsko-jadranske autoceste do uspostave trajektnih i direktnih zrakoplovnih linija, složili su se predsjednica Grabar-Kitarović i njezin albanski domaćin, predsjednik Ilir Meta.

“Trebamo osnažiti našu suradnju koja već jest plodonosna, ali dvije zemlje posjeduju veliki potencijal za njihov daljnji razvoj”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. “Obostrano postoji interes za jačanje suradnje u područjima poput energetike, cestovnog i željezničkog prometa, turizma, poljoprivredne i prehrambene industrije te IT i vojne industrije”, dodala je Predsjednica.

Istaknula je kako su prometna povezanost, uključujući dovršenje cestovnog pravca Jadranske-jonske magistrale, uspostava trajektne linije Rijeka-Drač te obnova direktnih letova između Zagreba i Tirane glavni preduvjeti za proširenje suradnje.

Albanski predsjednik Meta je kazao da je potrebno odnose između dvije zemlje “dignuti na razinu strateškog partnerstva”. “Imamo dosta zajedničkih interesa, posebice u turizmu, energetici i infrastrukturi”, kazao je predsjednik Meta, posebice izdvojivši izgradnju Jadransko-jonske autoceste i Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) koji bi se vezao na projekt Transjadranskog plinovoda (TAP). “Uspostavom tih koridora još ćemo se čvršće povezati”, kazao je predsjednik Meta.

Hrvatska Predsjednica podsjetila je kako su na velikim projektima u Albaniji, poput rekonstrukcije luke Drač, izgradnje dalekovoda Tirana-Podgorica te energetskih postrojenja, sudjelovale i hrvatske tvrtke, Rade Končar, Crosco i druge.

Jedna od tema dvoje predsjednika je bio i problem onečišćenja Jadrana, posebice vidljivog u zimskim mjesecima zbog vjetrova i morskih struja. Predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula strateški značaj zaštite Jadranskog mora, s obzirom na veliku ovisnost hrvatskog gospodarstva o turizmu. Kazala je kako je poglavlje o zaštiti okoliša u pregovaračkom procesu pristupa Albanije Europskoj uniji jedno od “najsloženijih” i izrazila volju i spremnost da hrvatska strana pomogne Tirani oko tog gorućeg pitanja. Prema njezinim riječima, dvije države će na tome raditi i uz pomoć UNDP-a.

“Albanija želi ispuniti sve uvjete i provesti sve potrebne standarde za rješavanje problema onečišćenja Jadrana. Ovo je početak naše duge suradnje po tom pitanju”, kazao je albanski Predsjednik i dodao da u cijeli proces želi uključiti i Crnu Goru.

Predsjednik Meta zahvalio je hrvatskoj Predsjednici na velikoj potpori Albaniji na njezinom putu prema pristupanju Europskoj uniji, a kao jednu veliku sponu između dviju naroda je spomenuo i nacionalne manjine. “To su moćni povezujući mostovi kada je u pitanju bliskost dvaju naroda”, kazao je i istaknuo “izvanredno, stoljetno prijateljstvo Hrvatske i Albanije”.

Hrvatska Predsjednica je istaknula kako je albanska manjina primjer uspješne uključenosti te da je “važan čimbenik utkan u tkivo hrvatskog društva”. Istaknula je doprinos pripadnika albanske manjine u borbi Hrvatske za samostalnost. “Od 18.000 Albanaca koji su 1990. živjeli u Hrvatskoj, njih 2500 su bili dragovoljci u Domovinskom ratu. Nažalost, poginulo ih je 87, 386 je teško ranjeno, a 37 se i dalje vode kao nestali”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednik Republike Albanije Ilir Meta nije zaboravio čestitati na “izvanrednom uspjehu hrvatske nogometne momčadi” na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Dodao je kako taj uspjeh nije važan samo za Hrvatsku već i ostale zemlje u susjedstvu.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI