“Zelena lista” Nenad Matić: Dok država brine oko Uljanika, cijela Slavonija tone poput Titanika

“Zelena lista” Nenad Matić: Dok država brine oko Uljanika, cijela Slavonija tone poput Titanika

Predsjednik Zelene liste Nenad Matić izjavio je u nedjelju u Osijeku kako je protiv toga da se samo pomaže “Uljaniku” u bogatoj Istri koja ima sto alternativnih rješenja za radna mjesta, nego da treba konkretnim novcem pomoći Slavoniji.

Na konferenciji za novinare pod nazivom “Dok država brine oko Uljanika, cijela Slavonija tone poput Titanika” , simbolično održanoj na autobusnom kolodvoru s kojeg su u inozemstvo otišli brojni Slavonci, Matić je istaknuo kako Slavonija zbog odlaska velikog broja osoba postaje jedna od najsiromašnijih regija.

Kad je riječ o Uljaniku, u kojemu je ugroženo 4.000 radnih mjesta u bogatoj regiji Istri, cijela Vlada odmah dolazi u Pulu s konkretnim iznosima novca i konkretnim projektima. Kažu da je “Uljanik Titanik, on će potonuti, ali i Slavonija je poput Titanika ako se ne probudimo”, upozorio je Matić.

Prema njegovim riječima, treba modernizirati poljoprivrednu proizvodnju, modernizirati selo, više se koncentrirati na obrt i poduzetništvo.

„To možemo samo na način da u tome Vlada RH konkretno pomogne. U inozemstvu je zelena energija jedan od vodećih segmenata industrije, a kod nas je zapostavljena i prepuštena osobnoj inicijativi pojedinaca”, rekao je Matić.

Ocijenio je kako proizvodnja agro-peleta iz otpada s poljoprivrednog zemljišta može osigurati pet do deset tisuća radnih mjesta u Slavoniji, a što bi osiguralo opstanak slavonskih sela i ostanak njihovih stanovnika. Kako je rekao, zbog toga Vlada treba imati nekog savjetnika koji će se baviti time i projekt prezentirati Slavoncima, a Zelena lista je spremna pružiti stručnu pomoć. Najavio je kako Zelena liste kreće s osnivanjm ogranaka u Slavoniji.

„Očekujemo da će nam se pridružiti dio razočaranih članova Hrvatske seljačke stranke koja je zaboravila na ljude u Slavoniji”, zaključio je Matić.

On je javnosti predstavio povjerenika stranke za Slavoniju Darka Grivičića, bivšeg predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza, nekadašnjeg prvog predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore koji je izašao iz Hrvatske seljačke stranke i priključio se Zelenoj listi.

Grivičić je upozorio kako je iz Slavonije je u proteklih godinu i pol dana otišlo gotovo 100 tisuća stanovnika.

„Pričaju o projektima za Slavoniju i govore o infrastrukturi. Slavoniji ne treba još jedan autoput, ne treba joj još sto kružnih tokova. Konkretni projekti bi trebali biti zapošljavanje mladih ljudi, davanje solidnih plaća i prestanak korupcije”, rekao je Grivičić naglasivši kako se političke stranke na državnoj razini se isključivo bore za svoje pozicije, a unutar stranaka tko će slagati izborne liste.

Po njegovim riječima, treba osloboditi poslodavce od visokih davanja na plaće, svesti ih na minimum.

„Trebaju nam konkretni projekti, osobno sam napravio jedan bez ičije pomoći, radi se o proizvodnji agro-peleta za grijanje, a projekt se temelji na iskustvima proizvođača iz Češke i Slovačke. Imamo potencijal od pet do sedam milijardi kuna koji nam ostaje na njivi neiskorišten, a mogli bismo ga iskoristiti za toplinsku energiju”, rekao je Grivičić dodavši da se u proizvodnju agro-peleta mora uključiti država kroz kogeneracijska postrojenja i ratarima omogućiti dodatnu zaradu.

„Kad ratar proizvede pšenicu na površini od jednog hektara, na pšenici zaradi možda sto eura, a u slami ostane vrijednosti tri-četiri tisuće kuna i postavlja se pitanje kako će on tu slamu plasirati. Tu mora pomoći država, a ona u vezi s tim pitanjem ne čini ništa. U tom smjeru će ići moj angažman u Zelenoj listi”, zaključio je Grivičić. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI