Ukrajinski predsjednik jedini vođa koji može okupiti Amerikance?

Ukrajinski predsjednik jedini vođa koji može okupiti Amerikance?

Znali smo da će povijesno obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Kongresu biti emocionalno goruće i izuzetno snažno. Ali govor u srijedu američkom kongresu bio je više od toga.

Riječi Zelenskog nisu namijenjene samo povijesnim knjigama. Vjerojatno će pojačati potporu obrani Ukrajine od ratnog stroja ruskog predsjednika Vladimira Putina i odjeknuti diljem SAD-a.

Kad su se najviši američki demokrati i republikanci ustali jedni pored drugih kako bi Zelenskom dobili ovacije, znali smo da je ukrajinski predsjednik ostavio svoj trag. Zelenski, podsjećajući Amerikance što sloboda zapravo znači nakon što je zemlja provela godine obezvrijeđujući je u sitnim političkim bitkama, dokazuje da postoji nova ozbiljnost u naciji.

Do sada poznato lice širom svijeta u majici vojne boje i bradi koja se polako razvija, Zelensky se obratio svim Amerikancima:

“Članovi Kongresa, dame i gospodo, Amerikanci, prijatelji”, rekao je, jer je za svakoga imao specifičnu misiju – ulogu koju bi oni mogli odigrati u spašavanju ne samo Ukrajine nego i potencijalno budućnosti demokracije i mira.

“Upravo se sada odlučuje o sudbini naše zemlje…,” izjavio je, “hoće li Ukrajinci biti slobodni.” Ali ovo nije samo njihova bitka, inzistirao je. “Ukrajinski narod brani ne samo Ukrajinu, mi se borimo za vrijednosti Europe i svijeta.”

Nakon što je prikazao mučnu snimku Ukrajinaca kako podnose rusku ofenzivu, prebacio se s ukrajinskog na engleski, obraćajući se izravno predsjedniku SAD-a. “Zahvalan sam predsjedniku Bidenu na njegovom osobnom angažmanu, na njegovoj iskrenoj predanosti Ukrajini i demokraciji u cijelom svijetu”, ističući Bidenovo vodstvo u pružanju sankcija vojne potpore i jedinstvenu međunarodnu frontu protiv Rusije.

“Hvala”, rekao je Bidenu i američkom narodu, ali trebamo više.

Retorički uhvativši Bidena za revere, rekao je: “Vi ste vođa nacije, vaše velike nacije. Želim vam da budete vođa svijeta. Biti vođa svijeta znači biti vođa mira.”

Kao i kod druge publike, Zelensky je skrojio svoju poruku. Zamislite da vas udare s neba, kao 11. rujna, ali svaki dan, rekao je Amerikancima. Govorio je o Pearl Harboru, a citirao je Martina Luthera Kinga. “Imam san…”, intonirao je, “mogu reći, imam potrebu. Moram zaštititi naše nebo.” Glavni zahtjev Zelenskog je da SAD uvedu zonu zabrane letova iznad Ukrajine, kako bi zaštitili svoj narod od ruskog bombardiranja. Biden je do sada odbijao, tvrdeći da bi to moglo dovesti do Trećeg svjetskog rata dovodeći Ameriku u izravnu vojnu konfrontaciju s Rusijom.

Ali govor Zelenskog nije bio samo priziv savjesti. Nije to bio samo podsjetnik da su vrijednosti koje Amerika najdublje njeguje – sloboda, demokracija, samoopredjeljenje – u igri.

Uz svu svoju burnu retoriku, Zelenski je pragmatičan i realan. Čak je ponudio alternativu ako je zona zabranjenog leta zabranjena. Umjesto toga, tražio je avione i sustave protuzračne obrane. Predstavio je popis ideja, zahtjeva, načina na koje bi Sjedinjene Države i svijet mogli pomoći.

“U najmračnijem vremenu za našu zemlju, za cijelu Europu, pozivam vas da učinite više”, rekao je Kongresu; rekao je Amerikancima.

Tražio je nove pakete sankcija, “konstantno, svaki tjedan dok se ruski vojni stroj ne zaustavi”. Zatražio je kazne protiv svih ruskih političara “koji ostaju u svojim uredima i ne prekidaju veze s onima koji su odgovorni za agresiju na Ukrajinu”, u biti Putinovim suučesnicima. Pozvao je američke tvrtke da zaustave poslovanje u Rusiji, “odmah napuste svoje tržište jer je preplavljeno našom krvlju”. Tražio je da se američke luke zatvore za ruske proizvode.

Zelenski je poručio članovima Kongresa da vrše pritisak na tvrtke u svojim okruzima da prestanu poslovati sa zemljom koja muči njegovu zemlju.

“Tražim da se pobrinem,” rekao je, “da Rusi ne dobiju niti jedan peni koji koriste za uništavanje ljudi u Ukrajini.”

Nekoliko sati kasnije, Biden je odobrio dodatnih 800 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini, čime je ukupna pomoć iznosila milijardu dolara samo ovog tjedna. Biden je prepoznao dirljivu privlačnost Zelenskog, iznio je ogromnu količinu vojne i humanitarne zalihe od “američkog naroda” i obećao da će u sukobu za koji je rekao da bi se mogao povući još više doći.

Biden je nadalje izjavio da je svijet uz Ukrajinu. Ovo bi mogla biti duga bitka, rekao je, koja “probija apetite autokrata protiv želje čovječanstva da bude slobodno”.

Zelenski je jasno razmišljao o toj bitci. U svom govoru iznio je ideju o globalnom savezu. “Predlažemo stvaranje udruge… saveza odgovornih zemalja koje imaju snage i svijesti da odmah prekinu sukobe… za 24 sata, ako je potrebno.” U24, kako ju je nazvao, pružit će humanitarnu potporu, političku podršku, sankcije, čak i oružje, “kako bi održali mir i brzo spasili svijet”.

Bila je to ideja čovjeka koji je svladao umijeće spajanja diplomacije, idealizma i rezultata; vođa koji je u očajničkoj bitci da spasi svoju zemlju i koji pokušava uvjeriti Sjedinjene Države – i svijet – da ne samo da imaju sposobnost pomoći Ukrajini da pobijedi u ovom ratu, već čak i više, da se Ukrajina bori ovaj rat za cilj mnogo veći od vlastitog opstanka.

Mišljenje Fride Ghitis/ Foto: Ilustracija

Frida Ghitis, bivša producentica i dopisnica CNN-a, kolumnistica je o svjetskim poslovima. Tjedni je suradnik CNN-a, kolumnistica The Washington Posta i kolumnistica World Politics Reviewa.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI