Ukrajinski ministar vanjskih poslova kaže da Trump nije vršio nikakav pritisak na Zelenskija

Ukrajinski ministar vanjskih poslova kaže da Trump nije vršio nikakav pritisak na Zelenskija

Donald Trump nije vršio nikakav pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija tijekom telefonskog razgovora u kojem je američki predsjednik navodno tražio od svog kolege da istraži sina njegova demokratskog protivnika Joea Bidena, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko.

“Znam o čemu su razgovarali i mislim da nije bilo nikakvog pritiska”, rekao je Vadim Pristajko u petak navečer na ukrajinskoj televiziji Hromadske.

“Bio je to dug i prijateljski razgovor o brojnim temama od kojih su neke zahtijevale ozbiljne odgovore”, dodao je.

Trump je u središtu nove polemike. Američki mediji ga optužuju da je potaknuo Zelenskija da istraži sina Joe Bidena, demokratskog favorita za američke predsjedničke izbore. Te optužbe početno je pokrenuo jedan zviždač, član američkih obavještajnih službi. Hunter Biden, drugi sin bivšeg senatora, radio je za jednu ukrajinsku plinsku tvrtku od 2014. kada je njegov otac bio potpredsjednik Baracka Obame.

Dvije godine nakon što je prestao biti potpredsjednikom Joe Biden se pohvalio skupu stručnjaka za vanjsku politiku kako je dok je bio na dužnosti prisilio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja Viktora Šokina koji je u to vrijeme istraživao korupciju u plinskoj tvrtki Burisma Holdings koja je zapošljavala Bidenova sina Huntera kao člana upravnog odbora. Istraživanjem je bio obuhvaćen i Hunter Biden čija je američka tvrtka  Rosemont Seneca Partners LLC primala redovite transfere novca od Burisme obično više od 166.000 dolara mjesečno od proljeća 2014. do jeseni 2015. u razdoblju kad je tada potpredsjednik Joe Biden bio glavni američki dužnosnik zadužen za Ukrajinu i njezine napete odnose s Rusijom.

Ukrajinski tužitelji su naveli Huntera Bidena, njegova partnera i njihovu tvrtku kao moguće primatelje novca.

Nakon Šokinova otpuštanja istraga je prekinuta. Nakon optužbi Joe Biden je zahtijevao da Donald Trump objavi transkript tog telefonskog razgovora, koji se odvijao u srpnju.

Vadim Pristajko je bio protiv i ocijenio da Ukrajina ima pravo sačuvati državne tajne. “Predsjednik Trump, njegov savjetnik Rudolph Giuliani, novine, demokrati i republikanci žele znati je li izvršen pritisak na Ukrajinu. Mi smo neovisna zemlja, imamo svoje tajne”, rekao je.

Volodimir Zelenskij i Donald Trump bi se trebali sastati u četiri oka u srijedu u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a, a u ozračju ovih otkrića, taj susret će izazvati veliku pozornost. (Hina)

Foto: AFP/Reuters

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI