U BiH SIPA uhitila Kolobarića i Prskala iz akcije Flajš

U BiH SIPA uhitila Kolobarića i Prskala iz akcije Flajš

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su u utorak na području Mostara Ivana Kolobarića i Mateu Prskalo čije izručenje traži Hrvatska nakon što su izbjegli uhićenje u nedavnoj akciji Flajš u kojoj je osumnjičeno 38 osoba za gospodarske malverzacije.

Kako su priopćili iz SIPA-e dvije osobe, čiji identitet nisu objavili, uhićene su na temelju međunarodne crvene tjeralice koju je raspisala Hrvatska.

Precizira se da su nadležna tijela Republike Hrvatske raspisala međunarodnu tjeralicu putem Interpola Zagreb zbog uhićenja i izručenja u Republiku Hrvatsku zbog postojanja osnova sumnje da su bili dio kriminalnog udruženja koje se bavilo utajom poreza i carine te zloporabama u gospodarskom poslovanju.

Nakon što njihovo ispitivanje bude okončano, uhićene osobe bit će predane Sudu Bosne i Hercegovine koje će odlučivati o njihovu izručenju Republici Hrvatskoj, dodaje se u priopćenju.

Visoki dužnosnik SIPA-e potvrdio je za Hinu da su uhićeni Matea Prskalo rođena 1994. u Splitu, te Ivan Kolobarić (1977) rođen u Mostaru.

Ivan Kolobarić je brat drugoosumnjičenog Olivera Kolobarića iz USKOK-ove operacije Flajš koji je zajedno s prvoosumnjičenim Tomislavom Pavkovićem u posljednjih nekoliko godina od raznih tvrtki dobivao novac za nepostojeće usluge putem lažnih faktura.

Svoje tvrtke su zatim prodavali ili likvidirali. Oliver Kolobarić je imao devet tvrtki u kojima je bio vlasnik ili suvlasnik, a u većini je odgovorna osoba bio brat Ivan Kolobarić.

Osumnjičeni obuhvaćeni istragom u akciji Flajš sumnjiče se da su sebi pribavili korist od 20 milijuna kuna, dok je hrvatski državni proračun oštećen za oko 11 milijuna kuna a na čelu kriminalne skupine osumnjičene za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganje u tim nedjelima, ali i pranje novca su Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić. (Hina)

Foto: SIPA – BiH

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI