Uhićeni Srbi zbog skidanja hrvatske zastave! HSP: Zaustavimo skrnavljenja hrvatskih državnih obilježja i institucija

Uhićeni Srbi zbog skidanja hrvatske zastave! HSP: Zaustavimo skrnavljenja hrvatskih državnih obilježja i institucija

Poviše slapa Krčić dvojica mladića su skinuli hrvatsku zastavu, sve snimili, a video je objavljen na društvenim mrežama te ih je Šibensko-kninska policija uhitila i predala pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavu šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Na ovakvo sramotno ponašanje srpskih turista, a kasnije se doznalo da je na videu i jedan mladić iz Knina, reagirali su iz HSP-a.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Svjedoci smo još jednog skrnavljenja simbola Republike Hrvatske. Srpski turisti su skinuli hrvatski stijeg s Kninske tvrđave to snimali i objavili na društvenim mrežama. Na žalost to nije izoliran slučaj već vrlo česta pojava.

Istodobno, u Kumrovcu na obilježavanju(?!) rođendana komunističkog diktatora Broza javno su se isticali su se komunistički simboli kao i zastava propale bivše tvorevine, simboli pod kojima su na početku Domovinskog rata napadana RH i ubijani ljudi. Iako postoje brojne snimke tog okupljanja, javnost još uvijek nema informaciju o tome koliko je podignutih prekršajnih prijava, koliko je naplaćenih kazni i što je poduzeto da se to više ne događa?!

Prije koji dan u Hrvatskom saboru, ekstremno lijeva politička platforma Možemo istaknula je LGTB zastavu iako je jasno propisano koja se znakovlja i u kojim slučajevima mogu isticati u državnim institucijama.

Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te o zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kao i drugim zakonskim propisima jasno je regulirano gdje se i kada mogu isticati simboli RH, odnosno navedene su kazne za one koji na razne načine krše propise RH i ističu simbole totalitarnih režima. Navedeno je i što se i u kojim slučajevima, gdje i na kakav način mogu isticati druga obilježja u državnim institucijama.

Hrvatska stranka prava od institucija RH traži dosljedno provođenje zakona i propise RH te strože i dosljedno kažnjavanje počinitelja. U slučaju srpskih turista koji su skinuli zastavu RH, uz zakonom propisane kazne tažimo zabranu ulaska u RH”, stoji u pismu HSP-a medijima koje potpisuje Nikica Augustinović, Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP).

Snimka je objavljena na TikToku te prikazuje mladića s podignuta tri prsta dok skida hrvatsku zastavu s jarbola. Takvim postupanjem osumnjičeni su grubo omalovažili zastavu Republike Hrvatske, kažu u policiji.

Foto: Screenshot/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI