Plenković zadovoljan dosad ugovorenim sredstvima iz EU financijske omotnice

Plenković zadovoljan dosad ugovorenim sredstvima iz EU financijske omotnice

Premijer Andrej Plenković u petak je u Šibeniku izrazio zadovoljstvo činjenicom da je dosad ugovoreno 53 posto sredstava iz aktualne EU financijske omotnice, koja iznosi 10,7 milijardi eura.

Premijer Andrej Plenković je na marginama konferencije “Dani regionalnog razvoja i EU fondova” u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, novinarima izjavio da se nakon pete godišnjice hrvatskog članstva u EU mogu rezimirati prva iskustva, izrazivši pritom zadovoljstvo da je u dvije godine mandata njegove Vlade, od listopada 2016. kada je zatečeno 9 posto ugovorenih sredstava, trenutno ugovoreno 53 posto iz aktualne financijske omotnice, vrijedne 10,7 milijardi eura.

Istaknuo je da je velik dio tih sredstava namijenjen Slavoniji, pri čemu je dosad ugovoreno 7,9 milijardi kuna.

Ustvrdio je da postupno, ne samo kroz najvidljiviji projekt ove financijske perspektive – Pelješki most -, koji će, kako je rekao, biti trajan spomenik prvih godina članstva, idu i ostali projekti – radi se na smanjivanju nejednakosti i ubrzanom razvoju svih hrvatskih županija i regija, kako bi dostigle one unutar EU koje su razvijenije.

Napomenuo je pritom da je paket zakona koji se odnosi na regionalnu politiku upravo između prvog i drugog saborskog čitanja, a podsjetio je da je u mandatu ove Vlade za regionalni razvoj izdvojeno 700 milijuna kuna. Također, naveo je i donošenje zakona o potpomognutim područjima i onaj o stambenom zbrinjavanju na tim područjima, zatim zakon o otocima, a najavio je da će uskoro ići i zakon o gradu Vukovaru.

“Mislim da partnerstvo, povjerenje i dobro poznavanje prioriteta svih dijelova Hrvatske krasi odnos intenzivne suradnje između naše Vlade, naših župana, gradonačelnika, načelnika i svih ostalih dionika korištenja europskih fondova”, poručio je Plenković u izjavi novinarima. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI