U Zagrebu održan humanitarni božićni koncert “Želim život” Zaklade Ana Rukavina

U Zagrebu održan humanitarni božićni koncert “Želim život” Zaklade Ana Rukavina

Tijekom koncerta “Želim život”, koji je održan u utorak na središnjem zagrebačkom trgu, hrvatski građani svojim su telefonskim pozivima već nakon petnaestak minuta priskrbili Zakladi novih 250 tisuća kuna, pa su organizatori njegov početak ocijenili vrlo uspješnim, a oko 23 sata mjerač je pokazao da je prikupljeno milijun i 250 tisuća kuna.

U pozivnom centru na pozive podržavatelja akcije javljali su se predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, brojni sadašnji i bivši ministri, saborski zastupnici te brojni drugi uglednici iz političkog i društvenog života.

Zakladu Ana Rukavina iznjedrila je akcija nabavke skupih lijekova i eventualnog liječenja u SAD-u 29-godišnje novinarke Ane Rukavine i kao želja da se pomogne oboljelim od leukemije. Za vrijeme liječenja Ane Rukavine u Hrvatskoj nije postojao dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži, a oni koji su do početka akcije Zaklade davali koštanu srž bili su uglavnom članovi obitelji oboljelih. U svijetu postoji velik broj bolesnika koji trebaju transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, a ne mogu naći podudarnog darivatelja, ističu u Zakladi i dodaju da krv iz pupkovine pohranjena u Banci krvi iz pupkovine Ana Rukavina povećava mogućnost pronalaženja transplantata kojim se može spasiti život oboljelima. Početkom studenoga 2006. Ana Rukavina poslala je e-mail prijateljima i kolegama “Želim živjeti”, a 26. studenoga je preminula. U ožujku 2007. osnovana je Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina. Banka djeluje kao javna banka i dio je Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Nakon osnivanja Banke pokrenute su aktivnosti oko organizacije mreže rodilišta koja će od dobrovoljnih darivateljica prikupljati krv iz pupkovine za potrebe Banke, ističu u Zakladi, prenosi Večernji list. (Foto:B.Bebek)

[the_grid name=”zelim zivot”]

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI