U Split uplovio američki ratni nuklearni brod USS “Harry S. Truman”

U Split uplovio američki ratni nuklearni brod USS “Harry S. Truman”

Američki ratni nuklearni brod USS “Harry S. Truman” na kojem se nalazi više od šest tisuća mornara i zrakoplovaca te 90 zrakoplova i helikoptera danas se usidrio u Splitu.

Taj nosač aviona u Splitu je zadnji put bio 2015.

Dugačak je preko 300 metara, a širok 40. Ime je dobio po 33. američkom predsjedniku Harryju S. Trumanu.

Vlada je jučer dala odobrenje da u hrvatske vode uplovi, a danas je to i učinio, američki nosač aviona na nuklearni pogon, USS Harry S. Truman. Usidrio se kod Splita, a zajedno s njim došla je i norveška fregata Fridtjof Nansen.

“To je uzbudljiva prilika za posade obaju brodova da upoznaju stanovnike Hrvatske te da dožive njezinu povijest i slikovit krajolik”, objasnio je viceadmiral Curt Renshaw, zapovjednik skupine 8, a od te skupine glavni je brod Harry S. Truman, prenosi RTL.

Može postići brzinu od 30 čvorova, pokreću ga dva nuklearna reaktora i četiri parne turbine, a naoružan je raketama i drugim naoružanjem.

“Posjet Splitu bit će još jedna jedinstvena prilika da naši mornari budu nagrađeni izlaskom, a u isto vrijeme će dokazati našu posvećenost američkim partnerima i saveznicima na Jadranu”, zaključio je kapetan Gavin Duff, zapovjednik američkog nosača aviona.

Iz Ministarstva obrane rekli su kako je riječ o rutinskom posjetu radi logističke popune i odmora posade koja će boraviti u Splitu u veljači.

Američkim nosačem aviona zapovijeda kapetan Gavin Duff koji vjeruje da će posjet nosača aviona Splitu mornarima koji na njemu služe pružiti priliku da se odmore te pokazati predanost partnerima i saveznicima SAD-a u Jadranskom moru, prenosi Hina.

Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI