U snažnom govoru Biden na prvu godišnjicu nereda u američkom Kapitolu: Trump je stvorio i širio mrežu laži o izborima 2020.

U snažnom govoru Biden na prvu godišnjicu nereda u američkom Kapitolu: Trump je stvorio i širio mrežu laži o izborima 2020.

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je pokvario “laži” Donalda Trumpa i pokušaje da preokrene svoj izborni poraz 2020., obećavajući na prvu godišnjicu nereda na Kapitolu 6. siječnja da nikome neće dopustiti da “bodež zabije demokraciju u grlo”.

U mračnom, snažnom obraćanju, Biden je prozvao Trumpov napor da vara i razvalio gomilu republikanskih pristaša koja je ušla u Kapitol u pokušaju da spriječi ovjeru izbornog rezultata.

“Ovo je bila oružana pobuna”, rekao je Biden u svom govoru iz Statuary Hall unutar Kapitola.

“Prvi put u našoj povijesti, predsjednik nije samo izgubio izbore. On je pokušao spriječiti miran prijenos vlasti”, rekao je Biden.

“Došli su ovamo u bijesu”, rekao je Biden i “držao bodež u grlu Amerike”.

“Neću dopustiti nikome da stavi bodež u grlo demokracije.”

Izlažući opasnosti s kojima se suočava zemlja koja se dugo nazivala liderom slobodnog svijeta, Biden je upitao: “Hoćemo li biti nacija koja prihvaća političko nasilje kao normu?”

“Hoćemo li biti nacija u kojoj dopuštamo stranačkim izbornim dužnosnicima da ruše zakonski izraženu volju naroda?” nastavio je veteran demokrat.

“Ne možemo sebi dopustiti da budemo takva nacija.”

Iako Biden nije spomenuo Trumpovo ime, jasno je dao do znanja o kome je riječ na živopisnom portretu čovjeka za kojeg je rekao da se prevarom pokušao izvući iz poraza na izborima.

“Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država stvorio je i širio mrežu laži o izborima 2020.”, rekao je Biden. “On cijeni moć više od principa.”

Tijekom napada na Kongres, Trump je “sjedio u privatnoj blagovaonici ispred Ovalnog ureda u Bijeloj kući, sve to gledao na televiziji i satima ništa ne radio”, rekao je Biden, a njegov bijes bio je jasan. – On je poraženi bivši predsjednik.

U priopćenju objavljenom neposredno nakon Bidenova govora, Trump je optužio demokrata da nastoji “dodatno podijeliti Ameriku”.

“Ovo političko kazalište samo je smetnja zbog činjenice da je Biden potpuno i potpuno zakazao”, rekao je Trump.

Komemorativni događaji tog dana također su trebali sadržavati govor predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi i molitveno bdjenje na stepenicama Kapitola.

Međutim, tolike su dubine podjela 12 mjeseci kasnije da se mnogi stariji republikanci nisu ni pojavili.

Glavni zastupnik stranke, senator Mitch McConnell, predvodio je izaslanstvo na sprovod nedavno umrlog senatora oko 600 milja (965 kilometara) dalje u Atlanti, Georgia.

McConnell je u priopćenju rekao da je 6. siječnja bio “mračan dan”, ali je nazvao “zapanjujućim vidjeti kako neki Washingtonski demokrati pokušavaju iskoristiti ovu obljetnicu”.

U srijedu je šef policije Capitola Thomas Manger rekao da njegove snage nikada više neće biti uhvaćene nespremne, kao što su bile prošle godine.

Ali politički rizik može biti, ako ništa drugo, veći nego prije.

Pišući za New York Times, bivši demokratski predsjednik Jimmy Carter rekao je u srijedu da se Sjedinjene Države “kolebaju na rubu sve većeg ponora”.

“Bez hitne akcije, mi smo u stvarnom riziku od građanskog sukoba i gubitka naše dragocjene demokracije. Amerikanci moraju ostaviti po strani razlike i raditi zajedno prije nego što bude prekasno”, napisao je Carter.

Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer također je pozvao na duboko sagledavanje stanja u naciji.

“Bez rješavanja temeljnih uzroka nasilja 6. siječnja, pobuna neće biti aberacija – mogla bi postati norma”, upozorio je.

Još više iznenađuje glas Karla Rovea, jednog od glavnih arhitekata republikanske strategije u posljednjih 30 godina, koji je na stranicama uredništva Wall Street Journala s desnicom napisao da nema oprosta za napad na demokraciju.

“Ne može biti laganog pedaliranja onoga što se dogodilo i nema oprosta za one koji su planirali, poticali i pomagali pokušaj rušenja naše demokracije. Ljubav prema domovini ne zahtijeva ništa manje. To je istinsko domoljublje”, napisao je.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland rekao je u srijedu da su vlasti do sada uhitile i optužile oko 725 osoba u svezi s napadom, a zamolio je za strpljenje u radu na otpetljavanju bilo kakvih dubljih korijena zavjere.

Foto: The White House/ Photograph: Kevin Lamarque/Reuters

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI