U Hrvatskome saboru obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici: “Neka se više nikada, nikome i nigdje ne ponovi”

U Hrvatskome saboru obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici: “Neka se više nikada, nikome i nigdje ne ponovi”

U povodu 11. srpnja, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u Hrvatskom saboru u petak je održan komemorativni skup za žrtve srebreničke tragedije u kojem je u srpnju 1995. srpska vojska ubila više od 8.000 ljudi, a jednoglasna poruka s komemoracije je – Neka se više nikada, nikome i nigdje ne ponovi.

Komemoraciji su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner, izaslanica Predsjednika Republike Melita Mulić, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar Ivan Malenica, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Ermina Lekaj Prljaskaj te drugi zastupnici i zastupnice, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, predstavnici bošnjačkih udruga te svjedoci genocida u Srebrenici.

U ime pokrovitelja predsjednika Hrvatskoga sabora skupu se obratio potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner koji je kazao kako već 26-tu godinu zaredom sjećanje na Srebrenicu otvara rane majkama, suprugama, sestrama i obiteljima ubijenih muškaraca i dječaka.

“Ti dječaci danas su mogli biti ponosni očevi svojoj djeci. Ubijeni muškarci uživali bi u svojim umirovljeničkim danima uz svoje najdraže. Tko si je smio uzeti za pravo nekoga lišiti tih životnih radosti? Tko je imao toliko izopačenosti u sebi da umjesto Svevišnjeg odluči ugasiti ljudske živote koji nisu ni po čemu bili manje vrijedni od njegovog? Odgovor na žalost znamo”, kazao je Renier.

Osvrnuo se na presudu zločincu Ratku Mladiću, koju je i Hrvatska dugo očekivala, no također istaknuo kako nepravomoćne kazne koje su presuđene Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću nisu primjerene. Također je izrazio nezadovoljstvo što u ovim sudskim postupcima nisu osuđeni najviši dužnosnici Republike Srbije koji su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, a koji je doveo do najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava, do osmišljenih i organiziranih zločina koji su počinjeni.

“Žrtve agresije na Hrvatsku i na Bosnu i Hercegovinu, kao i svaki zločin i rat, moraju ostati u našem kolektivnom sjećanju kao trajan podsjetnik na bestijalnost, surovost, nečovječnost pojedinaca, ali i cijelih skupina neljudi”, istaknuo je Reiner.

U povodu 11. srpnja, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici u Hrvatskome saboru održan je komemorativni skup pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, a u organizaciji Kluba zastupnika nacionalnih manjina, zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj i Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Hrvatski sabor/ Foto: Izvor/ Facebook/ Željko Reiner

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI