Američki Senat podupro Trumpovog kandidata za čelnika obavještajne zajednice

Američki Senat podupro Trumpovog kandidata za čelnika obavještajne zajednice

Senat SAD-a podupro je u četvrtak kongresnika Johna Ratcliffa kao kandidata za novog čelnika američke obavještajne zajednice, što je pobjeda predsjednika Donalda Trumpa u drugom pokušaju da imenuje tog konzervativnog republikanca na važnu poziciju.

Kandidaturu Ratcliffa, koji je poznat po svojoj odanosti Trumpu, Senat je podupro sa 49 glasova za i 44 protiv. Riječ je o dosad najvećem broju glasova protiv prilikom izbora prvog čovjeka američke obavještajne zajednice u povijesti.

Reuters primjećuje kako je glasanje u Senatu prošlo striktno po stranačkim linijama pri čemu su svi demokrati glasali protiv a svi republikanci za Trumpova kandidata.

Nakon ovog glasanja Ratcliffe je postao prvi kandidat nakon kolovoza za poziciju ravnatelja obavještajne službe s potporom u Senatu.

Do nedavno je kandidat bio Richard Grenell, Trumpov veleposlanik u Njemačkoj koji se u Kongresu morao suočiti s pitanjima o mogućnosti da učini dostupnim neke povjerljive dokumente kao i o reorganiziranju ureda.

Ratcliffe bi na novu dužnost trebao biti postavljen u razdoblju kada se SAD suočava sa širokim rasponom sigurnosnih prijetnji uključujući tu pandemiju koronavirusa, oštro natjecanje s Kinom i sve izraženija upozorenja da se Rusija kani umiješati u ovogodišnje američke predsjedničke izbore.

Trump je po prvi puta u srpnju najavio kako bi želio vidjeti Ratcliffea na poziciji uspostavljenoj 2004. godine sa zadaćom upravljanja radom 17 različitih obavještajnih agencija na način koji je bolje koordiniran nego što je to bio slučaj do napada 11. rujna 2001. godine.

No tada je Ratcliffova kandidatura povučena nakon samo pet dana jer su demokrati kao i republikanci doveli u pitanje njegove kvalifikacije kao i to što je u životopisu precijenio ulogu koju je imao u progonu osoba osumnjičenih za terorizam kada je u Teksasu obnašao dužnost državnog odvjetnika.

Ratcliffe je bio najmlađi član kongresnog Obavještajnog odbora sa tek šestomjesečnim stažom u tom tijelu kada ga je Trump prvi puta istaknuo kako svog kandidata za poziciju čelnika obavještajne zajednice SAD-a.

Demokrati su na stajalištu kako je Ratcliffe isuviše pristran i stoga nije u stanju jamčiti da obavještajne agencije neće biti pod političkim utjecajima dok su iz Republikanske stranke poručili kako u njega imaju povjerenje. (Hina)

Foto: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images/ Director of National Intelligence

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI