Trumpov zahtjev za preispitivanjem iranskog nuklearnog sporazuma Kina odbacuje

Trumpov zahtjev za preispitivanjem iranskog nuklearnog sporazuma Kina odbacuje

Kina je pozvala sve strane iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. da ga poštuju odbacujući zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa da se on izmijeni.

Sporazum koji nije “lako postignut” mora se poštivati, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang u priopćenju u subotu dodajući da bi sve relevantne strane trebale “imati na umu širu sliku i dugoročne interese”.

Također je kazao da je sporazum ključan za održavanje mira i stabilnosti na Bliskom istoku i da je kineski “dosljedan i jasan stav” da se protivi jednostranim sankcijama.

Trump je u petak zaprijetio da će se SAD povući iz sporazuma ukoliko se, kako je kazao, “ogromne manjkavosti” ne isprave. On je također uveo svježe sankcije protiv 14 tvrtki i pojedinaca koje SAD optužuje za povrede ljudskih prava.

Sporazum su 2015. potpisali administracija američkog predsjednika Baracka Obame kao i Iran, Kina, Rusija, Britanija, Francuska i Njemačka.

Njegov cilj je osigurati da Iran svoje nuklearne kapacitete koristi samo u mirnodopske svrhe i spriječiti da nabavi nuklearno oružje. U zamjenu ekonomske sankcije protiv te zemlje ukinute su.

No Trump, koji mora svakih 120 i 180 dana potvrditi da se sankcije ne moraju ponovno primjenjivati, kazao je u petak da bi taj sporazum morao učiniti više na osiguravanju toga da Iran nikad ne razvije nuklearno oružje. On je kazao kako je odluku da se sankcije ponovno ne primjenjuju donio posljednji put i to samo zato da bi ostavio vremena za postizanje dogovora s europskim saveznicima o popravljanju nedostatnosti sporazuma.

Autor/HINA/Foto/AFP

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI