Trump upozorava na ‘smrt i uništenje’ ako bude optužen za zločin

Trump upozorava na ‘smrt i uništenje’ ako bude optužen za zločin

Bivši američki predsjednik Donald Trump upozorio je na potencijalnu “smrt i uništenje” ako se suoči s kaznenim optužbama, nekoliko sati nakon što su njujorški tužitelji koji istražuju njegovu isplatu tajnog novca porno zvijezdi Stormy Daniels rekli da se neće prestrašiti.

Objava rano u petak na Trumpovoj stranici društvenih medija Truth bila je posljednja u nizu verbalnih napada na okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga od prošle subote kada je Trump pogrešno predvidio da će biti uhićen tri dana kasnije.

Trump tvrdi da je njegov poraz 2020. rezultat prijevare – tvrdnja koja je nadahnula njegove sljedbenike da 6. siječnja 2021. pokrenu smrtonosni napad na američki Kapitol u neuspjelom pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi izbor demokratskog predsjednika Joea Bidena , koji je nadmašio republikanca Trumpa za više od 7 milijuna glasova.

“Kakva osoba može optužiti drugu osobu, u ovom slučaju bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država, koji je dobio više glasova nego bilo koji aktualni predsjednik u povijesti, i vodećeg kandidata (daleko!) za nominaciju Republikanske stranke, za zločin, kada je svima poznato da NIKAKAV zločin nije počinjen, i također poznato da bi potencijalna smrt i uništenje u takvoj lažnoj optužbi mogli biti katastrofalni za našu zemlju?” napisao je Trump, koji traži republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine.

Braggov ured, u pismu predsjednicima republikanskih odbora u Kongresu u četvrtak, osporio je njihov položaj da istraže njegov ured i rekao da je Trump “stvorio lažna očekivanja da će biti uhićen” u svojoj subotnjoj objavi.

U pismu se predsjednički zahtjev za komunikacijom, dokumentima i svjedočenjem naziva “nezakonitim zadiranjem u suverenitet New Yorka”.

Stormy Daniels, glumica i redateljica filmova za odrasle čije je pravo ime Stephanie Clifford, rekla je da je dobila novac u zamjenu za šutnju o seksualnom susretu koji je imala s Trumpom 2006. godine.

Trump je zanijekao da je ikada imao aferu s Daniels, a plaćanje je nazvao “jednostavnom privatnom transakcijom”. Rekao je da nije počinio kazneno djelo, a istragu je nazvao politički motiviranom.

Velika porota na Manhattanu koja istražuje Trumpa trebala bi se ponovno sastati tek sljedeći tjedan.

U drugim slučajevima, tužitelji Georgije istražuju Trumpove pokušaje da poništi svoj poraz na tamošnjim izborima, a federalni posebni tužitelj istražuje i njegove pokušaje da poništi svoj gubitak i uklanjanje povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće nakon što je Trump otišao s dužnosti.

U subotu će Trump održati predizborni skup u Wacou u Teksasu, 30 godina nakon što su federalni agenti upali u tamošnju vjersku sektu Branch Davidians u kojoj je poginulo 86 osoba, uključujući četiri službenika za provođenje zakona.

Događaj je za neke postao simbol vladinog prekoračenja i prijelomni je trenutak za neke desničarske ekstremističke skupine.

U e-mailu, glasnogovornik Trumpove kampanje rekao je da je Waco odabran jer se nalazi između nekoliko velikih naseljenih centara i ima infrastrukturu potrebnu za održavanje velikog događaja.

Izvor/ REUTERS/ Foto: Screenshot/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI