Trump: „U Bidenovoj Americi nitko neće biti siguran, Joe Biden nije spasitelj američke duše, on je razarač američkih poslova, a i američke veličine ako mu se pruži prilika“

Trump: „U Bidenovoj Americi nitko neće biti siguran, Joe Biden nije spasitelj američke duše, on je razarač američkih poslova, a i američke veličine ako mu se pruži prilika“

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak navečer je prilikom prihvaćanja nominacije za nadolazeće izbore demokrate i njihovog predsjedničkog kandidata Joea Bidena prozvao jer kao radikali i socijalisti žele uništiti Ameriku i čija bi vlast donijela nesigurnost i ekonomsku propast.

„U Bidenovoj Americi nitko neće biti siguran“, rekao je Trump u govoru kojim je drugog dana republikanske nacionalne konvencije „sa zahvalnošću i neograničenim optimizmom“ prihvatio nominaciju svoje stranke za izbore 3. studenoga.

Ta se poruka poklopila s dosadašnjim diskursom predsjednika i drugih govornika na konvenciji koji su pričali o vraćanju zakona i reda na ulice Sjedinjenih Država na kojima od kraja svibnja traju prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti.

Trumpov govor trajao je gotovo 70 minuta, što ga čini daleko najdužim u povijesti njegove stranke, te je uključivao odvažne izjave poput one da je najbolji predsjednik za Afroamerikance od republikanca Abrahama Lincolna pod čijim mandatom je ukinuto ropstvo.

U svom je obraćanju hvalio svoje poteze u četiri godine mandata, spomenuvši porezne rezove, suprotstavljanje Kini, izlazak iz „štetnog“ Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, izgradnju zida na granici s Meksikom, zahtjev za većim izdvajanjima za NATO i izmjenu sporazuma NAFTA-e te suprotstavljanje farmaceutskim korporacijama „kako bi snizio cijene lijekova“.

Govor je održao na južnom travnjaku Bijele kuće.

Usprkos pandemiji koronavirusa, aktualnog predsjednika uživo je slušalo nekoliko stotina ljudi.

Trump je u govoru nahvalio i svoje upravljanje koronavirusom, inzistirajući da je djelovao brzo i spasio živote.

„Porazit ćemo virus i pandemiju, i izaći jači nego ikada prije“, kazao je Trump, najavivši da će cjepivo biti spremno do kraja godine.

Iako su republikanci najavljivali konvenciju s pozitivnim porukama, Trump je žestoko napao svog protukandidata na „najvažnijim izborima u povijesti SAD-a“.

„Joe Biden nije spasitelj američke duše, on je razarač američkih poslova, a i američke veličine ako mu se pruži prilika“, poručio je.

„Bidenova agenda je ‘proizvedeno u Kini’. Moja agenda je ‘proizvedeno u SAD-u’“, kazao je Trump i obećao zaustavljanje dobavnih lanaca iz Kine: „Vraćamo ih doma“.

Republikanac je potencijalno Bidenovo predsjedništvo prikazao kao vrijeme u kojem se kućanstvima oduzima oružje, liberalna politika je nametnuta na silu, slobodan govor ukinut, a socijalizam postaje dominantna ekonomska ideologija.

Demokrate je nazvao „radikalnim pokretom koji želi u potpunosti uništiti Ameriku“.

„Kako demokrati žele voditi državu kad provode toliko vremena uništavajući ju?“, pitao je republikanski čelnik, dodavši kako njegovi politički protivnici ne vide SAD kao „najslobodniju“ i „najpravedniju“ državu na svijetu nego kao „pokvarenu naciju koja mora odgovarati za svoje grijehe“.

Trump se osvrnuo i na nemire na ulicama poručivši kako republikanci osuđuju kaos na ulicama, nasilje, palež i krađu.

Trump naglašava kako su najveći nemiri izbili u gradovima kojima vladaju demokrati.

U četiri dana konvencije Trumpa je hvalio niz istaknutih republikanaca, kao i članovi njegove obitelji. U četvrtak je to učinila i njegova kći Ivanka.

Trumpovo obraćanje završilo je vatrometom nad obližnjim Washington Monumentom, čime je konvencija imala moćan završni čin.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Hina/ Foto: The White House/ EFE/Jim Lo Scanlzo

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI