Trump predlaže zelene karte za strane studente u SAD-u, odstupajući od antimigrantske retorike

Trump predlaže zelene karte za strane studente u SAD-u, odstupajući od antimigrantske retorike

Bivši predsjednik Donald Trump rekao je u intervjuu objavljenom u četvrtak da želi davati automatske zelene karte stranim studentima koji diplomiraju na američkim koledžima, oštro odstupajući od retorike protiv imigranata koju obično koristi u kampanji.

Trumpa su u podcastu snimljenom u srijedu s rizičnim kapitalistima i tehnološkim ulagačima pod nazivom “All-In” upitali o planovima da tvrtke mogu uvoziti “najbolje i najpametnije”, piše washingtonpost.

“Ono što želim učiniti i što ću učiniti je da završiš fakultet, mislim da bi trebao automatski dobiti zelenu kartu kao dio svoje diplome da bi mogao ostati u ovoj zemlji. A to također uključuje niže koledže, svatko diplomira na koledžu. Odeš tamo na dvije ili četiri godine,” rekao je, obećavajući da će riješiti ovu zabrinutost prvog dana.

Imigracija je bila glavna tema Trumpovog potpisa tijekom njegovih nastojanja da se vrati u Bijelu kuću 2024. godine. Njegov prijedlog da bi ponudio zelene karte – dokumente koji daju put do američkog državljanstva – potencijalno stotinama tisuća stranih diplomanata predstavljao bi sveobuhvatnu ekspanziju američkog imigracijskog sustava koji se oštro razlikuje od njegovih najčešćih poruka o strancima.

Trump često tijekom svojih skupova govori da imigranti koji su ilegalno u zemlji ugrožavaju javnu sigurnost, kradu radna mjesta i vladine resurse, a jednom je sugerirao da “truju krv naše zemlje”. Obećao je da će provesti najveću operaciju deportacije u povijesti SAD-a ako bude izabran.

rump i njegovi saveznici često kažu da razlikuju ljude koji ulaze ilegalno od onih koji ulaze legalno. Ali tijekom svoje administracije, Trump je također predložio ograničenja legalne imigracije kao što su obiteljske vize i program lutrije za vize.

Odmah nakon što je preuzeo dužnost 2017., izdao je izvršnu naredbu „Kupuj američko i unajmi američko” kojom je naložio članovima kabineta da predlože reforme kako bi se osiguralo da se poslovne vize dodjeljuju samo najbolje plaćenim ili najkvalificiranijim kandidatima kako bi se zaštitili američki radnici.

Prethodno je rekao da je program H1-B koji tvrtke obično koriste za privremeno zapošljavanje stranih radnika – program koji je koristio u prošlosti – “vrlo loš” i da ga tehnološke tvrtke koriste da dobiju strane radnike za niže plaće.

Tijekom razgovora s “All-Inom” Trump je okrivio pandemiju koronavirusa što nije mogao provesti ove mjere dok je bio predsjednik. Rekao je da zna za priče o ljudima koji su završili vrhunske fakultete i žele ostati u SAD-u, ali ne mogu dobiti vize kako bi to učinili, zbog čega su prisiljeni da se vrate u svoje matične zemlje, posebno navodeći Indiju i Kinu. Rekao je da nastavljaju i postaju multimilijarderi zapošljavajući tisuće radnika.

“Potreban vam je skup ljudi koji će raditi za vašu tvrtku”, rekao je Trump. “I moraju biti pametni ljudi. Ne može svatko biti manje pametan. Trebate briljantne ljude.”

U izjavi objavljenoj nekoliko sati nakon što je podcast objavljen, tiskovna tajnica kampanje Karoline Leavitt izjavila je: “Predsjednik Trump je opisao najagresivniji proces provjere u povijesti SAD-a, kako bi isključio sve komuniste, radikalne islamiste, pristaše Hamasa, mrzitelje Amerike i javne optužbe. On vjeruje da tek nakon takve provjere trebamo zadržati najkvalificiranije diplomante koji mogu značajno doprinijeti Americi. To bi se odnosilo samo na najtemeljitije provjerene diplomante koledža koji nikada ne bi potkopavali američke plaće ili radnike.”

Autor/ Totalno HR/ Foto: Ilustracija/ Totalno HR/ Izvor/ washingtonpost.com/ Piše: Adriana Gomez Licon/ washingtonpost

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI