Trump optužuje Peking da sprječava prijateljsko rješenje

Trump optužuje Peking da sprječava prijateljsko rješenje

WASHINGTON, 28. prosinca 2017. – Američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak žestoko kritizirao stajalište Pekinga i tvrdi da sprječava svako prijateljsko rješenje sjevernokorejskog nuklearnog predmeta.

Trump je na Twitteru istaknuo da je jako razočaran što je Kina omogućila ulazak nafte u Sjevernu Koreju.


“Nikada neće biti prijateljskog rješenja problema sa Sjevernom Korejom ako se to nastavi”, istaknuo je, ali nije jasno zaprijetio vojnim napadima. Posljednjih mjeseci američki predsjednik je obećao “potpuno uništiti” Sjevernu Koreju u slučaju da režim Kim Jong-Una pokrene napad.Za sada se ne zna odgovara li američki predsjednik na dokaze kojima raspolažu Sjedinjene Države o eventualnom kineskom nepoštivanju međunarodnih sankcija.Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je 22. prosinca postrožilo sankcije protiv Sjeverne Koreje nakon pregovora između Sjedinjenih Država i Kine, glavnog trgovinskog partnera Sjeverne Koreje.Nova rezolucija postrožava prethodne sankcije i dodatno smanjuje isporuke nafte koja uglavnom stiže iz Kine.Posljednjih mjeseci američka administracija je bila zadovoljna naporima Kine koja je glasala za tri UN-ove rezolucije usvojene od ljeta, koje su svaki puta dodatno postrožavale sankcije Pyongyangu.Washington je uvjeren da bi samo pravi pritisak Kineza i strogo poštivani naftni embargo mogli prisiliti Kim Jong-Una na pregovore o napuštanju nuklearnog programa.

Peking je primijenio neke zabrane uvoza i sankcije, ali može i mora poduzimati više, ocijenio je u srijedu navečer američki državni tajnik Rex Tillerson, prenio je The New York Times.
(HINA/AFP)

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI