Trump obećao da će se do travnja proizvesti dovoljno cjepiva za sve Amerikance

Trump obećao da će se do travnja proizvesti dovoljno cjepiva za sve Amerikance

Američki predsjednik Donald J. Trump je obećao u petak da će se do kraja godine proizvesti 100 milijuna doza cjepiva za covid-19 i dovoljno da se do travnja 2021. cijepi 330 milijuna Amerikanaca.

“Proizvest ćemo najmanje 100 milijuna doza do kraja godine a onda najvjerojatnije puno više, stotine milijuna doza bit će raspoložive svaki mjesec te ćemo do travnja imati dovoljno cjepiva za sve Amerikance”, rekao je američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući, ponovo pokazujući optimizam u vezi s rezultatima kliničkih ispitivanja eksperimentalnog cjepiva.

Nije naveo koji će proizvođači biti kadri isporučiti te količine, ali dvije su tvrtke, Moderna i Pfizer, u trećoj aktivnoj fazi kliničkih ispitivanja svojih eksperimentalnih cjepiva, prva očekuje rezultate u studenom a druga u listopadu.

Obje tvrtke su potpisale ugovor s američkom vladom o isporuci stotina milijuna doza pa su američke zdravstvene vlasti počele pripremu kako bi ih mogle uskladištiti i prve pošiljke isporučiti već u listopadu, 24 sata pošto cjepivo odobri Agencija za lijekove (FDA).

Cjepivo će se davati u dva puta u razmaku od tri do četiri tjedna.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Hina/ Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI