Trump misli da će o rezultatima izbora odlučivati Vrhovni sud: Ova obmana koju izvode demokrati, je obmana koja će se naći pred Vrhovnim sudom SAD-a

Trump misli da će o rezultatima izbora odlučivati Vrhovni sud: Ova obmana koju izvode demokrati, je obmana koja će se naći pred Vrhovnim sudom SAD-a

Američki predsjednik Donald J. Trump u srijedu je izjavio da misli kako će o rezultatima ovogodišnjih izbora odlučivati Vrhovni sud, dodajući da je zbog toga važno imati devetero sudaca.

Govoreći na događaju u Bijeloj kući, Trump je izjavio da republikanski senator Lindsey Graham, koji predsjeda senatskim Sudbenim odborom, ne mora održati ni raspravu o kandidatu za Vrhovni sud te da će taj postupak biti brz.

“Mislim da će to završiti na Vrhovnom sudu i mislim da je vrlo važno da imamo devetero sudaca”, odgovorio je američki predsjednik na pitanje treba li biti kompletan sastav sudaca za potencijalnu odluku o prijeporima oko rezultata izbora na kojima će 3. studenoga za suparnika imati demokratskog kandidata Joea Bidena.

Trump je izrazio sumnju u ispravnost izbora tvrdeći da slanje glasova putem pošte vodi u prijevaru.

“Ova obmana koju izvode demokrati, je obmana koja će se naći pred Vrhovnim sudom SAD-a i mislim da nije dobro imati situaciju u kojoj se može dogoditi ishod 4-4”, izjavio je Trump.

U povijesti američkih predsjedničkih izbora samo je jednom o ishodu odlučivao Vrhovni sud, kad su se 2000. za mjesto u Bijeloj kući borili George W. Bush i Al Gore.

Trump želi što prije nominirati nasljednicu liberalne sutkinje Ruth Bader Ginsburg koja je preminula u petak, kako bi Senat, u kojem republikanci drže većinu, mogao održati glasovanje prije početka izbora. Imenovanjem konzervativne sutkinje odnos snaga bi se promijenio na 6-3 u koristi konzervativaca.

Američki predsjednik je najavio da će u subotu objaviti ime kandidatkinje, a bira između pet imena. U ponedjeljak se sastao sa sutkinjom Amy Coney Barrett iz Chicaga, koju se smatra glavnom favortkinjom za poziciju u Vrhovnom sudu.

Za svog mandata Trump je već imenovao dvojicu konzervativnih sudaca, Neila Gorsucha 2017. i Bretta Kavanaugha 2018. Imenovanje za suca Vrhovnog suda je doživotno, a nominaciju mora potvrditi Senat u kojem republikanci drže 53 od 100 mjesta.

Vođa većine u Senatu Mitch McConnell već je rekao da će podržati svaku Trumpovu nominaciju. (Hina)

Foto: The White House/ Doug Mills/The New York Times

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI