Trump: Američki vojnici iz Afganistana ‘kod kuće do Božića’

Trump: Američki vojnici iz Afganistana ‘kod kuće do Božića’

Sve američke vojne jedinice u Afganistanu trebale bi se “vratiti kući do Božića”, rekao je američki predsjednik Donald Trump u srijedu, nekoliko sati nakon što je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao da će Washington smanjiti broj svojih vojnika u Afganistanu na 2500.

Prekretničkim sporazumom između SAD-a i talibana u veljači rečeno je da će strane sile napustiti Afganistan do svibnja 2021 u zamjenu za talibansko obećanje da će se odreći terorizma. Također su dogovoreni pregovori o trajnom prekidu vatre i podjeli vlasti talibana s afganistanskom vladom.

Trump i drugi dužnosnici rekli su da će SAD oko studenog broj vojnika smanjiti na između 4000 i 5000.

Osim toga, dužnosnici su rekli da će smanjenje ovisiti o uvjetima u Afganistanu.

Trump je tvitao: “Preostali mali broj hrabrih muškaraca i žena koji služe u Afganistanu trebali bi se vratiti kući do Božića.”

Nije bilo jasno daje li Trump naredbu ili verbalizira dugo željenu aspiraciju.

Trump, koji će sljedeći mjesec tražiti novi mandat, govorio je da će zaustaviti “besmislene beskrajne ratove”. Bila je to jedna od okosnica njegove vanjske politike, iako se tisuće vojnika i dalje nalaze u Iraku, Siriji i Afganistanu.

Samo nekoliko sati prije Trumpovog tvita, savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien rekao je da SAD trenutačno ima manje od 5000 vojnika u Afganistanu te da će do ranog svibnja ta brojka biti smanjena na 2500.

“Naposljetku, Afganistanci će sami morati učiniti da mirovni sporazum profunkcionira… Bit će to spor proces, bit će to težak proces, no mislimo da je to neizbježan korak – mislimo da se Amerikanci trebaju vratiti kući”, O’Brien je rekao na sveučilištu Nevada, u Las Vegasu.

Izvor/ Hina/ Foto: U.S. Army – 2019 in Afghanistan. (Photo by OLIVIER DOULIERY/AFP via Getty Images)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI