“True Friends!” Zelenskij zahvaljuje Bidenu na dodatnoj podršci Ukrajini

“True Friends!” Zelenskij zahvaljuje Bidenu na dodatnoj podršci Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zahvalio je u četvrtak američkom predsjedniku Joeu Bidenu na njegovim najavama dodatne vojne i gospodarske pomoći Ukrajini.

“Zahvalan sam ljudima iz @POTUS-a i [emojija američke zastave] na vodstvu u podršci narodu Ukrajine u borbi protiv ruske agresije. Ova pomoć je danas potrebna više nego ikad! To spašava živote naših branitelja demokracije i slobode i približava nas ponovnom uspostavljanju mira u [emojiju ukrajinske zastave]”, napisao je Zelenskij na Twitteru.


Ranije je Biden najavio 500 milijuna dolara američke pomoći ukrajinskoj vladi i 800 milijuna dolara vojne pomoći.

Paket od 800 milijuna dolara uključivao bi teško topništvo i dronove, zajedno sa streljivom, rekao je Biden.

A 500 milijuna dolara financiranja ukrajinska vlada može iskoristiti “za stabilizaciju svoje ekonomije, za podršku zajednicama koje su uništene ruskom navalom i za plaćanje hrabrih radnika koji nastavljaju pružati osnovne usluge građanima Ukrajine”, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Pentagon: Američko zrakoplovstvo dizajniralo je sustav bespilotnih letjelica posebno kako bi zadovoljio ukrajinske zahtjeve

Američko ratno zrakoplovstvo razvilo je novi sustav drona Phoenix Ghost kako bi zadovoljio ukrajinske potrebe, rekao je glasnogovornik Pentagona.

Novi paket američke pomoći Ukrajini uključuje više od 121 Phoenix Ghost sustava, priopćio je Pentagon.

“Zračne snage su to brzo razvile kao odgovor na zahtjeve Ukrajine”, rekao je tajnik Pentagona John Kirby u izjavi novinarima izvan kamere.

“Pruža slične mogućnosti kao Switchblade serija bespilotnih sustava – slične sposobnosti, ali ne točne”, rekao je Kirby. “Postoje razlike u opsegu sposobnosti za Phoenix Ghost.”

No Kirby ne bi rekao koje su razlike u mogućnostima između sustava Switchblade i Phoenix Ghost.

Kirby je također rekao da će novi sustav zahtijevati “neku minimalnu obuku za upućene UAS operatere” i da Ministarstvo obrane SAD-a “razrađuje” te zahtjeve s ukrajinskom vojskom.

Osim toga, u vezi s haubicama u novom paketu pomoći koji će se koristiti za opremanje pet dodatnih ukrajinskih bojni, Kirby je rekao da se one dobivaju prema ukrajinskim potrebama za borbe u regiji Donbas za koje odjel očekuje da će se nastaviti “danima i tjednima unaprijed”.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI