MOSTAR – Održan trilateralni sastanak Predsjednice Republike Hrvatske, Predsjednika Republike Srbije i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine

MOSTAR – Održan trilateralni sastanak Predsjednice Republike Hrvatske, Predsjednika Republike Srbije i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr.sc. Dragan Čović, članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić te predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić održali su sastanak u Mostaru.

“Prošlo je šest godina od posljednje trilaterale. Sastanak je bio koristan jer smo se uz otvorena pitanja dotakli i puno područja suradnje koja mogu i moraju biti produktivna i pozitivna“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović nakon sastanka.

„Temelj sastanka je bila Strategija Europske komisije o zapadnom Balkanu. Prije svega htjela bih potvrditi kako Republika Hrvatska u potpunosti podržava suverenitet, teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, konstitutivnu jednakopravnost sva tri naroda na cijelom teritoriju, u skladu s time, nastojat ćemo učinit ćemo što možemo kako bi potaknuli proces europskih integracija”, kazala je hrvatska Predsjednica.

“Šest ključnih točaka u okviru strategije o zapadnom Balkanu jesu vladavina prava, sigurnost i migracije, društveno-gospodarski razvoj, prometna i energetska povezanost, digitalna agenda, pomirenje i dobrosusjedski odnosi. To su teme kojih smo se danas dotakli, u okviru razgovora o otvorenim pitanjima, ali i o mogućnostima suradnje“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Kao mogućnosti suradnje Predsjednica je navela povezivanje prometne i energetske infrastrukture, posebno daljnja izgradnja i dovršetak koridora 5c koji će povezivati Ploče i Budimpeštu te njegovo nadovezivanje na prsten autoceste koji je predviđen između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Razvoj željezničkih pravaca i daljnji razvoj luke Ploče mogućnost je za Bosnu i Hercegovinu kako bi osnažila konkurentnost svojeg vlastitog gospodarstva, navela je Predsjednica.

“Vidim i mnoge prigode za zajednički nastup na trećim tržištima”, kazala je hrvatska Predsjednica. “Energetsko povezivanje, razvoj projekta Transjadranskog plinovoda, povezivanje Jadransko-jonskog plinovoda, izgradnja LNG terminala na Krku, izgradnja interkonekcija prema Bosni i Hercegovini i prema Srbiji, omogućit će snaženje ovog prostora ne samo u gospodarskom smislu već i političkom”, kazala je predsjednica Grabar Kitarović. Dodala je kako se na sastanku razgovaralo o demografskim kretanjima odnosno depopulaciji. “U suradnji možemo učiniti puno kako bismo osigurali opstanak svih triju naroda i svih ostalih na prostoru Bosne i Hercegovine”, kazala je hrvatska Predsjednica.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragan Čović zahvalio je predsjednici Grabar-Kitarović i predsjedniku Vučiću na dolasku u Mostar i na šansi za otvaranje pitanja koja mogu stabilizirati tri države. “Suština sastanka je bila strategija Europske unije što se tiče proširenja i tražile su se točke na kojima možemo unaprijediti odnose”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Čović nakon sastanka te dodao kako žele graditi regionalni ekonomski ambijent koji može biti “bolji nego što je danas”. “Ekonomski su trendovi dobri, ali možemo napraviti iskorak”, kazao je.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je kazao kako u novoj strategiji Europske unije za proširenje vide šansu da se počne rješavati iseljavanje mladih ljudi. “Inzistirao sam na šest inicijativa unutar Europske unije. U strategiji je sadržan lik za ono što su problemi Bosne i Hercegovine i trilateralno između zemlja. Bilateralno sam inzistirao da počnu raditi komisije koje bi počele rješavati otvorena pitanja. Hitan problem sa Hrvatskom je Pelješki most, a predsjednica Grabar-Kitarović je ponovila kako Hrvatska stoji iza međunarodnog prava Bosne i Hercegovine oko otvorenog mora”, kazao je.

Ocijenivši trilateralni sastanak izuzetno značajnim član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić naglasio je kako “dobri odnosi u tom trokutu znače i dobre odnose u Bosni i Hercegovini“. Dodao je kako imamo puno zajedničkih interesa kao što su ekonomski odnosi i infrastruktura. “Snažno vjerujem da je potreba za gradnjom jedinstvenog tržišta svima korisna, posebno onima koji nisu u Europskoj uniji”, kazao je.

“Imamo mir i stabilnost i jačanje ekonomskih veza”, kazao je nakon sastanka predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić te dodao kako je to najvažnija posljedica svakog njihovog razgovora. “Naši razgovori nisu nikada slatki ni jednostavni, imamo bezbroj naslijeđenih problema i pokušavamo ih rješavati. Za nekoliko dana stiže ministar prometa Republike Hrvatske gdje ćemo razgovarati o rekonstrukciji pruge Zagreb-Beograd. Infrastruktura nam je bila od ključnog značaja”, kazao je srbijanski Predsjednik.

Na sastanku Trilaterale u Mostaru nije bilo razgovora o izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini. Hrvatska je obvezna pozorno pratiti procese u Bosni i Hercegovini, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te dodala kako se Hrvatska ne želi miješati u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine.

“Govorili smo i o graničnim pitanjima. Sa Srbijom smo dogovorili da ćemo pregovarati bilateralno još dvije godine, ako to ne uspije obratit ćemo se nekom međunarodnom tijelu. S Bosnom i Hercegovinom treba nastaviti razgovor o granici kroz mješovite komisije, a ako ne uspijemo onda tražiti rješenja kroz međunarodna tijela”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI