Zdravko Marić o transkriptima: Radio sam isključivo u nacionalnom interesu

Zdravko Marić o transkriptima: Radio sam isključivo u nacionalnom interesu

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako nije vidio cijeli transkript svjedočenja Martine Dalić i ostalih pred DORH-om, po kojem ispada da je bio na više sastanaka oko Agrokora nego što je to rekao na Povjerenstvu za sukob interesa, te je poručio da je DORH odbacio kaznenu prijavu, čime je ta tema zatvorena.

“Nisam vidio cijeli transkript, jedino što mogu reći jest da je DORH odbacio kaznenu prijavu po ovoj temi, i to je zatvorena tema”, rekao je Marić novinarima uoči Vladine sjednice.

Komentirajući dio transkripta u kojem stoji da je Marić savjetovao radnu skupinu, ministar je rekao da je radio isključivo u nacionalnom interesu.

Niti na ponovljeno pitanje je li savjetovao radnu skupinu o reakcijama Ivice Todorića nije imao komentar, već je ponovio da je DORH odbacio kaznenu prijavu.

Na izravno pitanje je li lagao na Povjerenstvu za sukob interesa o broju sastanaka na kojima je bio, Marić je rekao: “Jako teško pitanje što me pitate, nisam lagao nikome”.

“Ponavljam još jednom, odbačena je prijava, u svim sastancima na kojima sam sudjelovao, sudjelovao sam isključivo braneći gospodarske i nacionalne interese Hrvatske i interese poreznih obveznika”, rekao je Marić.

N1 televizija objavila je da se iz iskaza bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić Uskoku, nakon kaznene prijave Živog zida, doznaje da su premijer Andrej Plenković, ali i vrh HDZ-a, od početka bili upoznati s formiranjem radne skupine za Agrokor koju je inicirao Most pod uvjetom da u čitavom procesu ne sudjeluje ministar financija.

Zdravko Marić je, prema iskazu, bio na sedam, a ne samo na dva sastanka o kojima je raspravljalo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

U opsežnim iskazima navode se pojedinosti o izvješćima za Agrokor, formiranju radnih skupina, tzv. grupi Borg, ali i pritiscima bivše potpredsjednice Vlade na medije i njenoj suradnji sa čelnicima Fine i SOA-e.

Spominje se i ulazak odvjetnika Borisa Šavorića koji je u radnu grupu donio prijevod talijanskog zakona o saniranju sistemski važnih tvrtki, te guvernera HNB-a Borisa Vujčića.

Na temelju iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka, koje prenosi N1, odbačena je kaznena prijava protiv Dalić koju su podnijele stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska. (Hina)

Foto/Sanjin Strukic/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI