MUP: Akcija “Manje oružja manje tragedija” ovih dana u Jasenku, Drežnici, Plaškom, Saborskom, Josipdolu i Tounju

MUP: Akcija “Manje oružja manje tragedija” ovih dana u Jasenku, Drežnici, Plaškom, Saborskom, Josipdolu i Tounju

Dobrovoljna predaja dozvoljenog i zabranjenog oružja omogućena je tijekom četvrtka stanovništvu Jasenka i Drežnice, u petak će akcija biti u Plaškom i Saborskom, a u ponedjeljak, 24. rujna u Josipdolu i Tounju, sve kroz policijsku akciju “Manje oružja, manje tragedija”, priopćeno je u četvrtak iz karlovačke Policijske uprave.

Građani ogulinskog kraja će tako imati mogućnost policijskim službenicima bez sankcije dragovoljno predati oružje, streljivo i eksplozivna sredstva, čime bi se za njih i njihovu okolinu povećala sigurnost života i onemogućila tragedija koja trajno prijeti onima koji se nađu u blizini naoružanja.

U srijedu su u Ogulinu građani dragovoljno predali ukupno 160 komada raznog streljiva i jednu automatsku pušku s okvirom, a mobilni će tim nastaviti akciju ovih dana budući da, kako piše u policijskom priopćenju, praćenje dobrovoljne predaje oružja i minsko-eksplozivnih sredstava pokazuje da još uvijek ima puno skrivenog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, naročito u krovištima kuća, drvarnicama, podrumima i drugim zaboravljenim mjestima, a koja prijete prilikom čišćenja i renoviranja obiteljskog doma i slično.

O dragovoljnoj se predaji oružja građani mogu informirati putem besplatne telefonske linije 0800 8892, o toj odluci mogu obavijestiti i najbližu policijsku postaju pozivom na broj 192, te će na njihove kućne adrese biti upućeni stručni i osposobljeni policijski službenici koji će to oružje, streljivo ili eksplozivna sredstva preuzeti u njihovu domu kako bi se izbjeglo moguće ozljeđivanje. Protiv građana koji prijave bilo zabranjeno bilo dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje, protiv njih neće biti pokretat prekršajni ili kazneni postupak.

Akcija neprekidno traje 11 godina, od 25. rujna 2007. kad su predstavnici MUP-a RH i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj potpisali Sporazum o suradnji na kampanji da se senzibilizira javnost o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima i potaknu osobe koje imaju naoružanje na dragovoljnu predaju, što se odnosila na sve vrste oružja, ali naročito na vojno oružje, oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI