Tradicionalni Božićni domjenak kod zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure“

Tradicionalni Božićni domjenak kod zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure“

U petak navečer u prostorijama Udruge zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure“ u Ilici 48 održan je tradicionalni Božićni domjenak poljičke zavičajne zajednice u Zagrebu. Među brojnim gostima i uzvanicima na domjenku su bili vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, bivši predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, povjesničari Anđelko Mijatović, Ivan Kozlica i Josip Jurčević, dramski umjetnici Anja Šovagović, Dragan Despot i Darko Janeš, predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Grubišić, redoviti sveučilišni profesor Nikola Mijatović, umirovljeni odvjetnik Ante Grubišić, politički analitičar Ivica Relković te predsjednica Kraljice Teute – Kluba albanskih žena Hrvatske iz Zagreba Shenida Bilalli.

Nakon što su uz klavirsku pratnju svi zajedno otpjevali nekoliko prigodnih Božićnih pjesama, u svom pozdravnom govoru kančilir Udruge Zdravko Vladanović zahvalio se svima što su svojom prisutnošću uveličali ovu blagdansko slavlje. Istakao je važnost ovakvih okupljanja u okolnostima sve veće otuđenosti uspoređujući to s načinom života u Poljicima za vrijeme dok se život odvijao na kominu uz vatru.

Nazočnima se obratio i Franjo Gregurić koji je predsjedniku Udruge Jakovu Radovčiću predao na dar knjigu Andrija Limića, a koja opisuje povezanost Poljičana s ukrajinskim Limićima. Dolaskom Turaka u prostor Dalmacije u 16. st., Hrvati iz Srijana u Gornjim Poljica odlaze na istok te se naseljavaju u Ukrajini. Oni nisu zaboravili svoju staru domovinu i zadnjih godina u većim skupinama dolaze u posjet Poljicima. Premda je Franjo Gregurić knjigu primio na dar od autora, smatra da će biti od veće koristi ako se nađe u maloj biblioteci Udruge zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure“.

U svom govoru predsjednik Udruge Jakov Radovčić pozdravlja nazočne. Prisjeća se starih poljičkih običaja i u tom duhu poziva mons. Juru Bogdana za blagoslov ljudi, hrane i pića.

Dok su gosti pristizali, cijelo se vrijeme ovim lijepo uređenim i prigodno ukrašenim prostorom Udruge širio fini miris bakalara s krumpirima uredno serviranog na poluokruglom stolu na sredini dvorane. Dok su vani ispadale prve ovogodišnje snježne pahulje, šezdesetak se ljudi stisnulo se oko stola i sa zanimanjem slušalo sasvim kratke prigodne govore te uživalo u božićnom bakalaru.

Domaćini s ponosom ističu da se još od daleke 1954. godine Poljičani se u Zagrebu organizirano okupljaju. Danas to rado okupljajući se oko Udruge zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure“ zajedno s prijateljima i poštovateljima i ne samo radi promicanja bogate poljičke povijesne, kulturne i duhovne baštine, nego i radi zaštite i očuvanja svehrvatskih nacionalnih vrijednosti.


Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI