Održana tradicionalna humanitarna prodaja majica za 19. Terry Fox Run

Održana tradicionalna humanitarna prodaja majica za 19. Terry Fox Run

Već tradicionalno, tjedan dana prije održavanja trke Terry Fox Run, održana je tradicionalna humanitarna prodaja majica na „špici“ u Gajevoj ulici. Prodaju kao i humanitarnu trku na Jarunu organizira Kanadsko veleposlanstvo s glavnim organizatorom tvrtkom MPG te suorganizatorima Hrvatskom ligom za borbu protiv raka, Zagrebačkim holdingom i hotelom Esplanada.

Manifestaciju su svojim dolaskom podržali izaslanica gradonačelnika Zagreba, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, komičarka Marina Orsag, koja je i vodila zabavni program, Miss Universe Hrvatske za 2018. godinu Mia Pojatina i drugi. Njima su se pridružili i predstavnici organizatora, među kojima i veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk.

-Ova utrka iz godine u godinu pobuđuje sve veće zanimanje –rekao nam je predsjednik Lige za borbu protiv raka, doktor Damir Eljuga- i to me izuzetno raduje. Prije osamnaest godina kada smo krenuli s trkom bilo nas je na Jarunu svega petnaestak i nitko nije znao za Terry Foxa. Sada puo više ljudi zna ali još ne znaju svi i želim da svi znaju. Ovo je ujedno i poziv svima koji mogu da dođu na Jarun u nedjelju 23.rujna. Ne trebaju trčati, mogu šetati, voziti se na rolama, biciklu ali je važno da su tamo i da shvate poruku koju je uputio Terry Fox koji je trčao po Kanadi s jednom nogom.

U ovih osamnaest godina prikupljeno je preko šest i pol milijuna kuna i taj je novac iskorišten ne samo za kupovanje opreme i lijekova, nego i za znastvena istraživanja zločudnih bolesti. Tako će i ove godine prikupljena sredstva biti doznačna institutu Ruđer Bošković.

Doktorica znanosti Sonja Levand,voditeljica laboratorija za nasljednik rak naglašava da njihova znanstvena istraživanja imaju podlogu da bi se mogli primijeniti u raznim terapijama.

-Svrha ovog našeg projekta je da napravimo neke analize –kaže doktorica Levanad- kod jedne vrste raka koje bi mogle pomoći boljoj klasifikaciji tipova raka i boljim terapijskim mogućnostima. Ove donacije izuzetno mnogo znače, prvenstveno što je to dio istraživanja koji nije isključivo znanstveni nego ima i mogućnost primjene novih terapija i boljeg liječenja.

Današnja prodaja majica je bila najbolja pozivnica za sve da dođu na Jarun, da se relaksiraju i ujedno pomognu ovim izuzetnim humanitarnim nastojanjima.

Humanitarna akcija Terry Fox Run ove će se godine održati po 38. put u svijetu i 19. u Hrvatskoj, a organiziraju je Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, agencija MPG, Zagrebački holding, hotel Esplanade Zagreb i agencija Media Val. Održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Ministarstva zdravstva te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI