Tomislav Sokol: U EU-u svake godine od raka oboli 3,5 milijuna, a umre 1,3 milijuna ljudi

Tomislav Sokol: U EU-u svake godine od raka oboli 3,5 milijuna, a umre 1,3 milijuna ljudi

U Europskoj uniji svake godine rak se dijagnosticira kod 3,5 milijuna ljudi, a umre ih 1,3 milijuna, upozorio je u srijedu hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, savjetujući veću tjelesnu aktivnost i zdraviji način života kako bi se smanjila učestalost te zloćudne bolesti.

Kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a, Sokol je u srijedu sudjelovao na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka Europskog parlamenta (BECA) na kojoj su stručnjaci govorili o temi “Omogućivanje zdravog načina života: kako smanjiti rizike incidencije raka povezane s načinom života”.

Prvi dio rasprave bio je posvećen rizicima konzumacije duhana i alkohola, pretilosti te nezdravog načina života, dok se drugi dio usredotočio na strategije prevencije, rizike koji se mogu spriječiti cijepljenjem te rizike od izlaganja UV zračenju.

Četiri od deset oboljenja od raka može se spriječiti

Sokol je tom prigodom razgovarao sa stručnjacima o izazovima pretilosti i tjelesne neaktivnosti.

„Fizička neaktivnost i pretilost su, nakon konzumacije duhana, najveći uzročnici oboljenja od najtežih bolesti”, upozorio je Sokol.

“Mnogi ljudi žive u sredinama gdje nemaju dostupan sportski sadržaj koji bi ih motivirao na tjelesnu aktivnost i zdravije životne navike. Izgradnjom sportske infrastrukture vjerujem da bismo potaknuli sve građane, a posebno djecu, na veću fizičku aktivnost. Time bismo ujedno smanjili broj oboljenja od raka. Putem kohezijske politike možemo, među ostalim, financirati izgradnju sportskih objekata i mrežu biciklističkih staza diljem Hrvatske“, kazao je.

Sokol je upozorio da se u Europskoj uniji svake godine rak dijagnosticira kod 3,5 milijuna osoba, a umre ih 1,3 milijuna.

“Konzumiranje duhana i alkohola, loša prehrana, neprikladna prehrana, pretilost i nedovoljna tjelesna aktivnost značajno povećavaju mogućnost nastanka karcinoma. Moramo činiti više za bolju kvalitetu života građana jer se 4 od 10 oboljenja od raka može spriječiti”, naglasio je.

Sokol je istaknuo da istraživanja o pretilosti i neaktivnom načinu života pokazuju da je u Europi 2018. 19 posto petnaestogodišnjaka bilo prekomjerne tjelesne težine ili pretilo, u odnosu na 16 posto u 2010.

Što se tiče odraslih, 17 posto ih je bilo pretilo 2018., u odnosu na 11 posto 2000.

Ovaj negativan trend posljedica je brojnih čimbenika, kao što su urbanizacija, sjedilački način života i manjak tjelesne aktivnosti.

„Mi kao donositelji politika moramo činiti više kako bismo potaknuli tjelesnu aktivnost i smanjili pretilost među populacijom općenito, a posebno među djecom. Vrijeme je da iskoristimo financijske instrumente za dobrobit svih građana“, zaključio je Sokol, navodi se u priopćenju. (Hina)

Foto: web/ Tomislav Sokol.eu

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI