Tomašić: “obećajem svima onima koji jedva čekaju da odem u mirovinu, da im srce bude na mjestu, da 30. lipnja 2021. odlazim”

Tomašić: “obećajem svima onima koji jedva čekaju da odem u mirovinu, da im srce bude na mjestu, da 30. lipnja 2021. odlazim”

Prijedlog Komisije o uvođenju kvota za izlov srdela i inćuna na Jadranu trebao je u interesu velikih tvrtki uništiti ribarstvo u Hrvatskoj, ali se od njega odustalo jer su shvatili da neće dobiti podršku u Europskom parlamentu, izjavila je u utorak eurozastupnica Ruža Tomašić.

Nova Komisija pod predsjedanjem Ursule von der Leyen u programu rada za 2020. navela je da iz procedure povlači Uredbu o utvrđivanju višegodišnjeg plana za male pelagijske stokove u Jadranskom moru, kojom bi se uvele kvote i ograničio ulov male plave ribe u Jadranskom moru.

Uvođenje kvota prema zahtjevu Europske komisije bilo bi ograničilo izlov na cijelom jadranskom području na 50.000 tona ribe, dok samo Hrvatska lovi oko 60.000 tona, a ukupno se u regiji ulovi oko 100.000 tona ribe.

Karmenu Vella, malteški političar i povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo bivše Europske komisije, tvrdio je da će bez uvođenja kvota za izlov doći do kolapsa stokova u roku od jedne do tri godine.

Digli smo sve na noge 

Europski parlament usvojio je, međutim, još u studenome 2018. izvješće Ruže Tomašić o Višegodišnjem planu upravljanja malom plavom ribom u Jadranu koje umjesto kvota, koje bi pogodile hrvatsku ribarsku industriju, predviđa uvođenje mjera za oporavak jadranskih stokova.

Tomašić odustajanje nove EK Ursule von der Leyen tumači činjenicom da su procijenili da prijedlog ne može proći u trijalogu s Europskim parlamentom, čija bi predstavnica bila ona, i Vijećem EU-a kojim Hrvatska trenutno predsjeda.

“Što se tiče ovoga izvješća, Komisija je morala to povući jer znaju da ne mogu proći. Mi smo digli cijeli parlament na noge”, rekla je Tomašić za Hinu i podsjetila kako je u tome također ulogu igrala činjenica “da mi sada predsjedamo”.

Tko naređuje Komisiji?

Tomašić smatra da je prijedlog bio iznesen u interesu i uslijed lobiranja velikih tvrki koje se bavi izlovom i prodajom male plave ribe. Čak je i dodala da Komisiji “naredbe dolaze od negdje drugdje”.

“Mislim da naredbe dolaze od negdje drugdje. Netko je imao zamisao da se uništi ribarstvo u Hrvatskoj. Pogotovo izlov male plave ribe”, pa da se onda ta riba uvozi, kaže Tomašić.

Na Hinin upit o kome se radi, nije odgovorila konkretno nego nagađnjima.

“Ja sam čula, ne znam sigurno je li to to, ali su mi neki dobronamjerni ljudi iz prošle Komisije rekli da ima jedna poljsko-njemačka tvrtka u Maroku koja se bavi izlovom srdela, pa bi mi uvozili srdele iz Maroka”.

Prijedlog Komisije je bio rezultat lobiranja takvih tvrtki, tumači Tomašić.

“Koliko sam čula, u ovom slučaju to je najviše išlo preko bivšeg povjerenika Velle”.

“Prije no što smo počeli raditi na izvješću sastali smo se jednom, a on nije htio čuti za ništa drugo osim kvota ili razgovarati o bilo čemu drugome. To rješenje je trebalo postati obrazac i za ostatak Mediterana”, kaže Tomašić.

Tvrdi da u Komisiji nisu mogli dokazati da je da je mala plava riba izlovljena i da je Jadransko more opustošeno.

“Mi znamo da srdela živi tri do četiri godine. Dokazano je znanstveno da se stok oporavio. Naši ribari imaju lovostaj dva puta godišnje, za vrijeme mrijesta, a i po njihovom načinu rada vidi se da brinu o stoku male plave ribe, pa ovo što tvrdi Komisija o izlovljenosti ne stoji”, kaže hrvatska europarlamentarka.

Dolazi Ilčić

Tomašić je uoči izbora za Europski parlament u svibnju rekla da se kandidira samo kako bi zaključila pregovore s Vijećem i Komisijom o upravljanju malom plavom ribom u Jadranu i da će se povući kad obavi taj posao.

Nakon odustajanja Komisije, Tomašić je objavila da će iz Europskog parlamenta otići u lipnju iduće godine i da će na njezino zastupničko mjesto doći Ladislav Ilčić, drugi s izborne liste “suverenista” s obzirom na to da nitko nije dobio 10 posto preferencijalnih glasova.

Tomašić kaže da u ostatku svog zastupničkog mandata želi još zaključiti svoj angažman izvjestiteljice u sjeni ECR-a (Europskih konzervativaca i reformista) za poljoprivredu i ribarstvo za Višegodišnji financijski okvir EU-a.

Tomašić u razgovoru nije željela preciznije navesti koje će biti njene inicijative kao izvjestiteljice u sjeni ali je istaknula da je riječ o novim amandmanima važnim za Hrvatsku

“Imamo nekoliko amandmana, ali to još nećemo najavljivati. Tih amandmana nije bilo prije i pokušat ćemo ih provući jer su važni za Hrvatsku” rekla je Tomašić.

“Već sam  pred izbore govorila da neću ostati i trebala sam otići čim se riješi pitanje male plave ribe na Jadranu, ali sam se uvukla u ovo jer volim nekakve teške stvari. Želim ovo završiti no svečano obećajem svima onima koji jedva čekaju da odem u mirovinu, da im srce bude na mjestu, da 30. lipnja 2021. odlazim”.

U ribarstvu će i dalje biti potreban angažman hrvatskih zastupnika, naglašava Tomašić i podsjeća da u Odboru za ribarstvo ostaje zastupnik SDP-a Predrag Fred Matić.

Glede idućeg gorućeg problema u vezi s ribarstvom, pitanja ribarstva na Sjevernom moru nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Unije, koje će biti i u središtu pregovora o budućim odnosima dviju strana, Tomašić očekuje “puno problema”.

“Britanija će, naravno braniti svoje vode, mislim da će biti i hapšenja i zapljena kočarica”, predviđa. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI