Tomašević predstavio program Digitalnog grada

Tomašević predstavio program Digitalnog grada

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević u srijedu je predstavio program Digitalnog grada platformi Zagreb je NAŠ! i Možemo! te poručio da će se kod primjene digitalnih tehnologija prvo fokusirati na transparentnost proračuna Grada Zagreba.

Transparentnost proračuna će biti prvi korak za korištenje digitalnih tehnologija, ali ćemo u suradnji sa znanstveno-istraživačkim institucijama raditi paralelno i na rješavanju drugih brojnih problema, istaknuo je ‘Tomašević je na konferenciji za novinare ispred Gradske uprave.

Doda je da će to moći raditi jer će cijela gradska uprava funkcionirati i neće čekati samo jednog čovjeka da donese odluku, kao nekakav lokalni šerif, što je dosad bio slučaj.

Objasnio je da njihov program za takozvani Digitalni grad znači korištenje digitalnih tehnologija u gradskoj upravi, gradskim poduzećima i u gradskim ustanovama kako bi dobili što kvalitetnije i bolje usluge i građani i privatna poduzeća.

Istaknuo je da je do sada korištenje digitalnih tehnologija u Gradu Zagrebu bilo vrlo loše ili gotovo nikakvo.

“Smatramo da nije slučajno da Grad Zagreb nije hvatao korak s drugim europskim metropolama što se tiče korištenja digitalnih tehnologija, nego dapače, da je to bilo namjerno jer se na taj način mogu lakše sakrivati stvari, jer digitalne tehnologije omogućuju puno veću transparentnost rada uprave, proračuna, postizanja ciljeva…”, istaknuo je Tomašević.

Poručio je da će digitalne tehnologije koristiti i za optimizaciju mrežnih sustava u gradu, posebice mreže vodoopskrbe iz koje curi 50 posto vode, električne i prometne mreže i signalizacije, informacija i podataka o mobilnosti građana.

Kaže kako je nevjerojatno da glavni grad države koji ima proračun veći nego svi gradovi zajedno, zaostaje u nekim bazičnim stvarima kao što je transparentnost proračuna ili uključivanje građana u donošenje odluka, podsjetivši da ni jedan referendum nije bio u zadnjih 20 i više godina, od kada je ova vlast u gradu.

Tomašević kaže da posao digitalizacije nije niti toliko zahtjevan, niti za njega treba puno novca i vremena, već treba političke volje, a to imaju.

“To je nevjerojatan prostor za pomake, dobiva se veća transparentnost i veće uključivanje građana u donošenje odluka”, istaknuo je te dodao da su u Europi brojni primjeri takvih gradova, poput Berlina i Barcelone.

Tomašević je naveo aplikaciju “Otvoreni zrak”, koju su sami napravili vrlo skromnim sredstvima koja su kao stranka dobili iz proračuna, te je svi građani mogu posjetiti na stranicama zrak.mozemo.hr i vidjeti kakva je kvaliteta zraka u njihovom kvartu.

“Tu smo htjeli na simboličan način pokazati kako ćemo funkcionirati nakon što, vjerujem, dođem na vlast nakon drugog kruga izbora”, poručio je. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI