Tomašević: Bandić očekuje da građani kroz komunalne usluge plaćaju političku trgovinu

Tomašević: Bandić očekuje da građani kroz komunalne usluge plaćaju političku trgovinu

Gradski zastupnik Kluba lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) neprihvatljivom je ocijenio najavu poskupljenja cijena odvoza otpada te najavu zapošljavanja 400 novih radnika u Čistoći, ocijenivši da očito gradonačelnik Milan Bandić očekuje da bi građani kroz komunalne usluge trebali plaćati političku trgovinu u Saboru i Skupštini.

“Nama je to neprihvatljivo, posebno imajući u vidu za kakav se sustav odvojenog prikupljanja otpada Zagreb odlučio, gdje će stanari koji odvajaju otpad plaćati za svoje susjede u višestambenim zgradama koji to ne rade i još će sve to morati više platiti”, kazao je Tomašević (Zagreb je NAŠ!) na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine 24. siječnja.

Podsjetio je da kante za razvrstavanje otpada građani čekaju već godinu dana.

Usporedio je situaciju u Zagrebu sa situacijom u Ljubljani, navevši da tamo gradsko poduzeće koje se bavi odvozom otpada opskrbljuje upola manji broj kućanstava nego Zagreb, no ima četiri puta manje radnika.

Čistoća koja već sada ima četiri puta više radnika nego ljubljanska najavljuje 400 novih radnika i time objašnjava poskupljenje usluge. Možemo se zapitati koliko je među tim radnicima bliže rodbine saborskih zastupnika koji prelaze u gradonačelnikov klub. Očito gradonačelnik očekuje da bi građani kroz komunalne usluge trebali plaćati političku trgovinu u Saboru i Skupštini”, ustvrdio je Tomašević.

Gradski zastupnik Kluba zastupnika lijevog bloka Svibor Jančić (Za grad) osvrnuo se na točku sjednice Skupštine o visini paušalnog poreza po krevetu na području Grada Zagreba, koju su gradovi obvezni donijeti zbog novog zakona o porezu.

Ocijenio je da odluka koja je predložena ni na koji način ne mijenja i ne utječe na dosadašnji smjer razvoja turističke ponude i smještajnih kapaciteta.

“Kratkoročni najam za turiste smanjuje broj stanova u kojem stanovnici mogu živjeti. Inzistirat ćemo da se to tržište regulira izdvajanjem građana koji iznajmljivanjem popunjuju kućni budžet od onih koji su postali rentijeri i okreću novac, a za to ne plaćaju porez”, kazao je.

Ustvrdio je da se radi o pitanju kojim se već sad moramo baviti kako ne bi slijedili budućnost gradova poput Venecije, Barcelone i Amsterdama koji sada razmišljaju o tome da smanje pristup turistima u svoje gradske jezgre.

Istaknuo je da već sada postoje primjeri ljudi koji su od svojih stanodavaca bili prisiljeni iseliti se iz stanova za vrijeme adventa, čime je smanjena sigurnost stanovanja u Zagrebu.

“Očekujemo od Gradske uprave da napravi plan razvoja turističkog smještaja koji će imati u vidu ne samo ekonomsku računicu, već vrijednost održavanja i postojanje lokalne zajednice i društva”, poručio je Jančić.

Gradska zastupnica Kluba zastupnika lijevog bloka Rada Borić (Nova ljevica) osvrnula se na seksističke plakate koji su se nedavno pojavili po tramvajima, ustvrdivši da bi se Zagreb trebao pokazati predvodnikom onoga što bi trebalo biti neseksistički govor i prema ženama i muškarcima, a gradonačelnik bi trebao biti predvodnik toga.

“A mi svjedočimo godinama ne samo vrijeđanje novinara, već i zastupnika, posebice za vrijeme aktualnog sata”, kazala je Borić.

Osvrnula se na nedavno uhićenje mladića koji je pošarao spomenik Franji Tuđmanu. “Budući da je vrlo zanimljiva brzina kojom je policija uhvatila čovjeka koji je pošarao spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, voljela bih da se tako i grad i policija odnose prema spomenicima NOB-a, navevši da je u Hrvatskoj više od 3000 takvih spomenika devastirano. (Hina)

Foto/screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI