Gradski zastupnik Tomašević se nada da će oporba srušiti Bandića na izglasavanju proračuna

Gradski zastupnik Tomašević se nada da će oporba srušiti Bandića na izglasavanju proračuna

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević izrazio je očekivanja da će oporba srušiti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prilikom izglasavanja proračuna u prosincu, ali je ostavio i rezervu u pogledu djelovanja zastupnika „Neovisni za Hrvatsku“.

“Bandiću treba 26 ruku kako bi proračun prošao, a trenutno s HDZ-om ima 23 ruke. Neovisni za Hrvatsku imaju pet ruku i tvrde da neće glasati za proračun. To ćemo tek vidjeti jer su već nekoliko puta mijenjali odluku u zadnji čas i podržavali kontroverzne Bandićeve prijedloge,” rekao je Tomašević gostujući u emisiji HRT-a “Nedjeljom u 2”.

Od tri opcije za raspuštanje Skupštine, samo treća, onemogućavanje usvajanje proračuna za sljedeću godinu, dovodi do novih izbora, a za nju je potrebno 26 ruku na strani oporbe, kazao je. Smatra da “u konačno glasanje za proračun treba uračunati i pitanje niza zastupnika koji znaju da neće biti izabrani u novom sazivu i ne odgovara im da se raspušta Skupština prije isteka mandata”.

U Zagrebu sramotno malo novca ide u kapitalna ulaganja

Tomašević, koje je u Gradsku skupštinu izabran kao predstavnik stranke Zagreb je naš i djeluje u Klubu lijevoga bloka, kazao je da Bandić raspolaže u Zagrebu s 15 milijardi kuna s kojima fingira da nešto radi, a zapravo samo daje lažna obećanja. Sramotno je kako malo novaca odlazi na kapitalna ulaganja na objekte društvene djelatnosti, vrtiće, škole, muzeje, sportske dvorane, kazao je. Bandić je prije izbora obećao da će zaposliti tisuće ljudi na obnovi zagrebačkih fasada, a obnovljeno ih je pet, rekao je. Cijelo vrijeme ispada kao da je Bandić nešto dao zato što je sveprisutan, ustvrdio je.

Upozorio je da će spomenik Franji Tuđmanu stajati Zagreb 4,5 milijuna kuna i podsjetio da Tuđman devedesetih tom Zagrebu nije priznavao rezultat demokratskih izbora. Napomenuo je da bi spomenik domovini trebao stajati čak 21 milijun kuna. Istidobno, za izgradnju i adaptaciju vrtića za cijelu godinu Zagreb će izdvojiti samo 12 milijuna kuna, rekao je Tomašević.

Po njemu dva najveća problema u Zagrebu su gospodarenje otpadom i gradski promet. Dok su kontejneri zatrpani plastikom, građani koji žele odvajati otpad ne mogu to raditi, kazao je Tomašević i dodao da jednako plaćaju i oni koji odvajaju i oni koji ne odvajaju, te se tako godišnje baci 150 milijuna kuna vrijednih sirovina. Kad je riječ o prometu, zauzima se za smanjenje automobilskog prometa u središtu grada, izgradnju garaža na obodu središta, unaprjeđenje biciklističkog te integraciju željezničkog prometa.

Bandićevo skupljanje zastupnika sramota za Hrvatski sabor

Bandić skuplja zastupnike u Saboru kao pokemone i to je sramota za cijeli Hrvatski sabor, rekao je Tomašević koji smatra da je to polica osiguranja za njegovu slobodu, s obzirom na sve pravosudne procese koje ima.

Smatra da je Gradska skupština refleksija onoga što se događa u Saboru, te da HDZ i Milan Bandić savršeno dobro surađuju i da su savršeni spoj kao stranka s potvrđenom optužnicom i gradonačelnik s potvrđenom optužnicom.

Posjet gradonačelnika Jagodine iz Srbije Dragana Markovića Palme nije, kaže nikakva zabuna, kako to sada Bandić želi prikazati, nego taj Bandićev potez vidi kao pokušaj da se zagrebački gradonačelnik distancira od Hasanbegovićeve desnice i približi centru.

Zagreb je naš ostaje lokalni, gradi se platforma i na državnoj razini

Tomašević je najavio okupljanja političke platforme na državnoj razini koja bi sudjelovala u izborima za Europski parlament i izborima za Sabor. Zagreb je naš ostaje lokalna platforma fokusirana na Zagreb, a dio njegovih članova gradi novu platformu na državnoj razini zajedno s istaknutim pojedincima i građanskim inicijativama iz cijele Hrvatske, kazao je. Potvrdio je da o tome razgovaraju s Dalijom Orešković, a nada se suradnji i s Bojanom Glavaševićem koji je napustio SDP.

SDP nestaje, kriv i Milanović

Tomašević smatra da SDP ne igra više nikakvu značajnu ulogu te predviđa da će ta stranka nestati sa scene jer je dezorijentirana i kadrovski devastirana. Smatra da za to nije kriv samo sadašnji predsjednik Davor Bernardić nego i prethodni Zoran Milanović i način na koji je vodio stranku.

“Premijer Andrej Plenković nije, kako ga neki osuđuju, vođa hrvatske ljevice, pa ne pripada ni centru, ali ima neku svoju bitku s krajnjom desnicom“, ocjenjuje Tomašević.

Pozdravio je posljednji istup pučke pravobraniteljice Lore Vidović i kazao da je održala lekciju hrvatskim institucijama. (hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI