FT: Timmermansu Komisija, Plenkoviću Europsko vijeće?

FT: Timmermansu Komisija, Plenkoviću Europsko vijeće?

Frans Timmermans nameće se kao mogući predsjednik Europske komisije u kompromisu koji bi nizozemskom političaru lijevog centra povjerio najvažnijii posao u Bruxellesu i dokinuo “pat poziciju” u dogovoru oko vodećih funkcija EU-a, objavio je u petak Financial Times pišući o mogućem dogovoru europskih dužnosnika po kojem je hrvatski premijer Andrej Plenković jedan od izglednijih kandidata za preuzimanje Europskog vijeća.

Manfred Weber, kandidat desnog centra za mjesto predsjednika Komisije, postao bi predsjednik Europskog parlamenta, navodi nekolicina viših diplomata.

Pregovori europskih čelnika nastavljaju se i na sastanku G20 u Osaki. Savjetnici upozoravaju kako bi ideja mogla lako propasti, posebice ukoliko se grupa zemalja članica koju predvodi Poljska usprotivi Timmermansu.

Francuska, Njemačka i Španjolska nalaze se među državama koje su sklone testirati takvo rješenje na idućem europskom sastanku na vrhu u nedjelju. Pedro Sanchez, španjolski premijer i čelnik socijaldemokratskih europskih stranaka, rekao je kolegama kako je Timmermans sada “predvodnik” u utrci za vodeće mjesto Komisije, izvršnog tijela Europske unije.

“Nedjeljni sastanak na vrhu bit će o ‘Planu Timmermans'”, rekao je jedan diplomat.

Timmermans, nekadašnji nizozemski premijer koji govori šest jezika, prvi je potpredsjednik sadašnje Europske komisije koju predvodi Jean-Claude Juncker. U svibnju je vodio kampanju lijevog centra uoči izbora za Europski parlament kao “spitzenkandidat”.

Timmermans je političar sjevernjačkog, ekonomski liberalnog profila koji ga čini prihvatljivim Njemačkoj i drugim čelnicima desnog centra.

Najveću prepreku za Timmermansa predstavlja grupa zemalja srednje i istočne Europe. Čelnici tih država bili su nezadovoljni načinom na koji je Timmermans provodio politiku Europske komisije glede kršenja vladavine prava. Poljska i Mađarska kazale su pregovaračima kako je za njih Nizozemac neprihvatljiv.

Očekuje se da će Europska pučka stranka, koju predvode njemački političari desnog centra, službeno nastaviti podržavati Manfreda Webera kao svog kandidata za čelno mjesto Komisije.

No predloženi kompromis omogućio bi da se očuva koncept prema kojem bi “spitzenkandidat” došao na vodeće mjesto Komisije, što je važno načelo za Europski parlament, dok bi predsjedništvo Europskog vijeća prepustili grupaciji desnog centra.

Čelnici iz novih zemalja članica, poput hrvatskog premijera Andreja Plenakovića i rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa, također su mogući kandidati za ključnu poziciju Komisije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prethodno je za Timmermansa rekao kako je riječ o osobi koja ima znanje i iskustvo potrebno za najvažniju dužnost u Bruxellesu.

No Pariz iščekuje da se razjasni cjeloviti prijedlog prije nego što podrži kompromisno rješenje.

Rješenja koja se razmatraju mogla bi dati čelnu poziciju u Europskoj središnjoj banci francuskom kandidatu, čime bi Francois Villeroy de Galhau, šef Banque de Francea, naslijedio Maria Draghija.

“Ovo je ozbiljno”, rekao je savjetnik jednog europskog čelnika, dodajući kako je to rješenje najbliže kompromisnom sporazumu između europskih lidera.

Neki diplomati izražavaju skepsu, tvrdeći kako potez kojim bi se poguralo Timmermansa može jednostavno biti ishodište uoči nekog novog dogovora. “Čuo sam brojna rješenja ovdje u Osaki”, rekao je jedan viši diplomat koji sudjeluje u pregovorima. “Puno recikliranja i slijepih ulica… još je prerano”.

Svaki sporazum snažno zavisi o mišljenju Angele Merkel, njemačke kancelarke, koje je pod pritiskom da nastavi podupirati Manfreda Webera, bavarskog političara kojem se protivi više od 10 europskih čelnika. (Hina)

Foto montaža Totalno.hr/izvor/Timmermans/Plenković/Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI