Blagdan je Tijelova – Biskup Gorski: U pričesti primamo život Božji za život ljudski

Blagdan je Tijelova – Biskup Gorski: U pričesti primamo život Božji za život ljudski

Blagdan je Tijelova, a riječ je o blagdanu koji se slavi u prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, odnosno deveti četvrtak iza Uskrsa.

Svetkovina Tijelova, Presvetog Tijela i Krvi Kristove, svečano je proslavljena u četvrtak 31. svibnja 2018. godine u zagrebačkoj katedrali. Euharistijsko slavlje u zajedništvu s desetoricom svećenika Zagrebačke nadbiskupije te okupljenim vjernicima predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski.

U svojoj se homiliji biskup Gorski osvrnuo na pročitani ulomak Knjige Izlaska gdje je savez između Boga i ljudi sklopljen u krvi.

Ne bismo se smjeli zadržati, rekao je Biskup, samo na izvanjskom činu koji je mučan, nego na duhovnom značenju.

Duhovna stvarnost govori o poslušnosti Ocu, o ljubavi do smrti, o potpunom predanju u Očeve ruke, u potpunom dijeljenju sebe, svoga bića onima koje je volio – istaknuo je biskup Gorski, dodajući kako je svaka pričest na neki način škropljenje Kristovom krvlju, sklapanje i obnavljanje novog saveza koji jednako pripada tijelu i duhu, prolaznom vremenu i neprolaznoj vječnosti.

Istaknuo je da je blagovanje Tijela Kristova za nas vjernike od presudne važnosti, za zemlju i za nebo.

Koliko smo se puta u životu pričestili a da smo bili svjesni da odlazeći iz crkve u sebi nosimo Isusa Krista – upitao je biskup. Pričest nije samo osobna utjeha duše, skupljanje bodova za vječnost. Ona postaje obveza i odgovornost pred svijetom u koji ulazimo, pred ljudima s kojima se družimo – naglasio je Biskup te potaknuo vjernike da podupru nadu svojih bližnjih koji su klonuli, da budu nadu svima koji ne vide izlaz.

U pričesti primamo život Božji za život ljudski. Primamo čisti dar ljubavi, nezaslužen i potpun. Ne bojmo se ljubavlju uzvratiti ljubav, ni Bogu ni čovjeku jer samo uzvraćena ljubav ispunja dušu i život čini blagoslovljenim – zaključio je biskup Gorski.

Nakon popričesne molitve uslijedila je tijelovska procesija s Presvetim oltarskim sakramentom oko zagrebačke katedrale.

Autor/H/B.B./Foto/Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI