This is genocide! Slike mrtvih civila u Ukrajini potresaju svijet

This is genocide! Slike mrtvih civila u Ukrajini potresaju svijet

“Ovo je genocid.” Tako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao šokantne slike tijela najmanje 20 civila razbacanih preko ulice u Buči, sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva, nakon povlačenja ruskih snaga iz tog područja.

Izvještaji o navodnim ruskim zločinima, uključujući užasne slike mrtvih civila koje je zarobila agencija France-Presse, pojavljuju se dok se njezine snage povlače iz područja u blizini Kijeva nakon neuspjelog pokušaja da opkoli glavni grad.

“Uklanjanje cijele nacije i naroda. Mi smo građani Ukrajine. Imamo više od 100 nacionalnosti. Ovdje se radi o uništenju i istrebljivanju svih tih nacionalnosti”, rekao je Zelenskij u nedjelju na CBS News-u “Face the Nation” “ na pitanje provodi li Rusija genocid.

Američki CNN nije mogao neovisno potvrditi detalje oko smrti muškaraca.

Rusija odgovara. Rusko Ministarstvo obrane ustvrdilo je da je opsežna snimka mrtvih tijela u Buči “lažna”, rekavši da “ni jedan lokalni stanovnik nije stradao od bilo kakvih nasilnih radnji” tijekom ruske okupacije Buče.

“U naseljima Kijevske regije rusko vojno osoblje isporučilo je i izdalo 452 tone humanitarne pomoći civilima”, navodi se u priopćenju. U zasebnom priopćenju tvrdi se da je snimka montirana.

Ruska vlada dosljedno je na optužbe o civilnim žrtvama koje su nanijele ruske snage odgovarala potpunim poricanjem.

U gradu Buča otkrivena je masovna grobnica, otkrio je CNN. CNN je vidio najmanje desetak tijela u vrećama za tijela nagomilana unutar grobnice. Neki su već bili djelomično pokriveni.

Tijela su prvi put pokopana u grobnicu, na tlu crkve sv. Andrije i Pyervozvannoho Svih svetih, u prvim danima rata, rekli su stanovnici.. Tamo je pokopano oko 150 ljudi, uglavnom civila poginulih u borbama oko grada, rekli su stanovnici. Gradonačelnik Buče rekao je u subotu u javnim izjavama da bi na licu mjesta moglo biti pokopano do 300 žrtava. CNN nije mogao neovisno provjeriti te brojeve niti identitete i nacionalnosti onih koji su pokopani u grobnici.

‘Udarac u trbuh.’ Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u nedjelju da će State Department pomoći u dokumentiranju svih zločina koje je ruska vojska počinila nad ukrajinskim civilima.

“Ne možete ne vidjeti ove slike kao udarac u crijeva”, rekao je Blinken u nedjelju za “State of the Union”, odgovarajući na izvješća iz Buče.

Prošlog mjeseca, State Department je službeno optužio ruske snage za ratne zločine u Ukrajini.

Upitan u nedjelju da li ruske trupe čine genocid, Blinken nije otišao tako daleko do Zelenskog.

“Pobrinut ćemo se i dokumentirati sve što vidimo, sve to spojiti, pobrinuti se da relevantne institucije i organizacije koje se bave tim, uključujući State Department, imaju sve što im je potrebno da procijene što se točno dogodilo u Ukrajini, tko je odgovoran i što to znači”, rekao je.

Dolazi li nova istraga? Visoki dužnosnik UN-a rekao je da je “neovisna istraga” o civilima ubijenim u Buči “bitna” kako bi se osigurala “učinkovita odgovornost”.

“Duboko sam šokiran slikama ubijenih civila u Buči u Ukrajini”, rekao je u nedjelju glavni tajnik UN-a António Guterres.

Moglo bi biti još sankcija. Glasnogovornik State Departmenta Ned Price u međuvremenu je nagovijestio dodatne američke akcije protiv Rusije koje će doći “vrlo brzo” na pitanje o zahtjevu Zelenskog za veće sankcije G7 kao odgovor na najnovije navodne zločine u Buči.

“Kada je riječ o našim sankcijama, uvijek smo govorili da ćemo nastaviti vršiti pritisak na predsjednika Putina, na Kremlj, na sve one oko njega, uključujući oligarhe i prijatelje koji osnažuju ovaj rat izbora protiv Ukrajine, sve dok i osim ako Kremlj deeskalira, sve dok i osim ako se nasilje ne smanji, i dok i osim ako se ovakvim zločinima ne stane na kraj. Stoga pretpostavljam da ćete vrlo brzo vidjeti dodatni pritisak”, rekao je Price za MSNBC u nedjelju.

‘Nedovoljno.’ U videoobraćanju kasnije u nedjelju, u kojem je pozvao na okončanje ruskih “ratnih zločina”, Zelenskij je rekao o jačim sankcijama Rusiji: “Siguran sam da to nije dovoljno”.

“Potrebno je više zaključaka. Ne samo o Rusiji, već i o političkom ponašanju koje je zapravo omogućilo da ovo zlo dođe na našu zemlju”, dodao je.

Očekujte nastavak napada. Ovo nije “pravo povlačenje ruskih snaga”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, upozorivši da će se napadi u Ukrajini nastaviti.

“Ono što vidimo nije pravo povlačenje. Ali vidimo da Rusija repozicionira svoje trupe i da neke od njih vraćaju da ih naoružaju, pojačaju, opskrbe. Ne bismo trebali biti na neki način previše optimistični jer napadi će se nastaviti”, rekao je Stoltenberg u nedjelju.

Analiza Paula LeBlanca, CNN/ Foto: Screenshot/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI