THE PARADISE ISLAND: Lopud – kako lijepo mjesto!

THE PARADISE ISLAND: Lopud – kako lijepo mjesto!

Mnogo puta se pisalo o hrvatskim otocima pa tako često turisti u nekoj zafrkanciji kažu da smo mi Hrvati dobili onaj najljepši dio zemlje nakon raspada bivše Jugoslavije, mada o ljepoti je teško govoriti a o bivšoj komunističkoj Jugoslaviji sigurno nećemo pisati. Lijepa naša nam domovina Hrvatska sa svojih više od 1200 otoka i veličanstveno blistavom obalom, jedna je od rijetkih europskih zemalja na popisu putovanja a upravo sada – sloboda skakanja na otoke nikada nisu zvučali tako primamljivo pa hajmo vidjeti kakve Hrvatska bisere skriva.

Čak i ako nikada niste posjetili prelijepi hrvatski srednjovjekovni lučki grad Dubrovnik, možda ćete ga prepoznati kao mjesto za kultnu fantastičnu TV dramu Game of Thrones, ali zaboravite na “Igru prijestolja” jer u Hrvatskoj, u samoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji možete istraživati ​​izmišljena kraljevstva bez borbe mačevima i spletki i riganja vatre.

Nekako svaka zemlja ima prelijepe Otoke ali zasigurno neki svoj šmek ima baš taj hrvatski otok Lopud i bez dileme najbolja je ljetnja destinacija kako za mlade tako i za starije generacije. Prema povijesti, 1098. godine milanski križar Ottone Visconti nasukao se na Lopud. Preživio je i potom dao sagraditi bezbroj crkava na otoku. Danas još uvijek možete otkriti brojne male kapelice i crkve tijekom obilaska. Jedna od najvažnijih atrakcija je impresivni franjevački samostan, koji impresivno leži na stijeni iznad grada i kojemu se možete diviti već kada dođete na Lopud.

Otok Lopud, zajedno s Koločepom i Šipanom, jedan je od rijetkih naseljenih otoka Elafita. S veličinom od 4,63 km² nije prevelik i relativno kompaktan. Ovdje živi oko 240 stanovnika, što otoku daje vrlo rustikalan i idiličan ambijent. U glavnom gradu Lopudu nalazi se vrlo mali simpatični supermarket gdje čak i sami peku domači kruh, peciva i ostale delikatese. Lopud ima nekoliko apartmana, mali obiteljski hotel na glavnoj plaži i pregršt restorana.

Otok Lopud je već oko stoljeće poznato ljetovalište. Na otoku se nalaze 2 poznate plaže, plaža Šunj i plaža Lopud. Tik uz luku i neposredno uz selo nalazi se plaža Lopud. To je mala, lijepa pješčana plaža u samom središtu otoka, koja se blago spušta u more i savršena je za nekoliko sati kupanja.

Od Jadranskog mora do samostana iz 15. stoljeća

Sa svojom snažnom baštinom i tradicijom, kroz stoljeća razni osvajači naseljavaju otoke i za sobom ostavljaju mnoge tragove njihove kulture, od kojih se neki i danas vide u današnjem otočkom životu i kulturi.

Glavno naselje Lopud nalazi se u uvali na sjeverozapadnoj strani otoka, a tu se nalazi franjevački samostan iz 15. stoljeća. Upravo se u sklopu vrta franjevačkog samostana može pronaći preko 80 biljnih vrsti nadahnutih tradicionalnim znanjem franjevaca kojima je područje interesa onda bilo i ljekovito bilje.

Na jednoj od viših točaka otoka nalaze se ruševine tvrđave Sutvrač, odakle se pruža sjajan pogled na Lopudski zaljev. Tvrđava je udaljena nekih 15-20 minuta hoda od Lopuda.

Otok Lopud je uistinu drugačiji i jedan je od bisera hrvatskih otoka. Ovaj simpatičan Otok ima mnogo zanimljivosti i prirodne ljepote. Kristalno čisto plavo more, prekrasne plaže, skrivene lagune, antičke ruševine koje su svjetski poznate, sve to doprinosi tome da Lopud postane mjesto od kojeg zastaje dah. Oduševit će vas krajolici, raznolikost i prirodne ljepote.

Postoji li mjesto u Hrvatskoj koje odiše većom egzotikom. Lopud ima prelijepa mjesta s kojih se pruža veličanstven panoramski pogled.

Na Lopudu osim mnoštva zabave kafića i restorana možete pronaći i jednog lokalnog umjetnika, slikara koji čini prekrasna djela koja su možda i najbolji suvenir koji možete ponijeti kući sa sobom, kao i divna renesansna luka sa brodicama.

Lopud je mali lijepi otok u Hrvatskoj. Pripada poznatom Elafitskom arhipelagu i često se posjećuje na jednodnevnim izletima. Također kao miran otok za odmor ovo mjesto postaje sve popularnije. Jedinstvena je posebno duga, baršunasta pješčana plaža Šunj, jedna od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj, koja starima i mladima nudi užitak kupanja u svom najboljem izdanju. Isto tako, malo sanjivo selo Lopud sa slikovitom lučicom i očaravajućim samostanom doista je vrijedno vidjeti i poziva da ostanete na neko vrijeme.

Nadamo se da ćete uskoro doći i posjetiti čarobni otok Lopud i javiti nam u kojem ste dijelu svog putovanja i otoka najviše uživali.

Foto: Božidar Bebek/ Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI