TAJNI PLAN DODIKA I ČOVIĆA: U Sarajevu uhićen ravnatelj obavještajne službe BiH kako bi se preuzela kontrola nad tom Agencijom

TAJNI PLAN DODIKA I ČOVIĆA: U Sarajevu uhićen ravnatelj obavještajne službe BiH kako bi se preuzela kontrola nad tom Agencijom

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić “Osmica” uhićen je u srijedu u Sarajevu i odveden na ispitivanje u sklopu istrage koju protiv njega vodi državno tužiteljstvo.

“Pripadnici MUP-a Sarajevske županije postupili su po zahtjevu Tužiteljstva BiH i lišili su slobode osobu inicijala O. M.”, kazao je policijski glasnogovornik Mirza Hadžiabdić potvrdivši uhićenje.

Odmah nakon toga oglasili su se iz državnog tužiteljstva uz pojašnjenje kako Mehmedagića terete za kaznena djela zloporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Podsjećamo, novinar Avdo Avdić jučer je objavio da su čelnici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, sa svojim političkim partnerima u Sarajevu, dogovorili realizaciju tajnog plana kako bi sačuvali kontrolu Tužilaštva BiH, piše Slobodna Bosna.

Cilj ovog plana je uhititi direktora OSA-e Osmana Mehmedagića kako bi se preuzela kontrola nad tom Agencijom i kako bi se sačuvala kontrola nad Tužilaštvom BiH, javila je Istraga.ba.

Čelnici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, sa svojim političkim partnerima u Sarajevu, dogovorili su nedavno realizaciju tajnog plana kako bi sačuvali kontrolu Tužilaštva BiH, saznaje Istraga.

„Plan bi se trebao realizirati u nekoliko faza. Prvo će pokušati preko tužioca Olega Čavke uhititi direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića. Nakon toga bi trebali započeti pravosudni udar na Dianu Kajmaković, zamjenicu glavne državne tužiteljice koja bi, u slučaju razrješenja Gordane Tadić, mogla preuzeti funkciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH“, tvrdi izvor Istrage.ba blizak SNSD-u.

Ranije je Oleg Čavka podizao optužnice protiv direktora OSA-e, no u oba slučaja Sud BiH je utvrdio da ne postoji nikakva sumnja da je direktor OSA-e počinio kazneno djelo za koje ga je optuživao.

Osman Mehmedagić je za ravnatelja OSA-e izabran kao osoba bliska predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću koji je zatražio da mu se nakon isteka prvog petogodišnjeg mandata povjeri još jedan.

Autor/ Totalno/ Foto: OSA-OBA BiH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI