Szijjarto u Zagrebu: mnogi su podcijenjivali srednjoeuropske narode koji danas predvode EU

Szijjarto u Zagrebu: mnogi su podcijenjivali srednjoeuropske narode koji danas predvode EU

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u četvrtak je, prilikom otvaranja novog mađarskog veleposlanstva u Zagrebu, poručio kako su mnogi “ponižavali i s visoka gledali” na srednjoeuropske narode koji su danas motor razvoja EU-a, zbog čega je važno i dodatno jačati zajedništvo i suradnju između Mađarske i Hrvatske.

Szijjarto je stigao u Zagreb kako bi otvorio novu zgradu mađarskog veleposlanstva na Jabukovcu, a posjet je iskoristio i za suret s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar- Kitarović i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

“Znamo da EU, europska kultura, identitet i sigurnost stoje pred velikim izazovima i upravo zbog toga je iz Mađarske dobro vidjeti da i u našem južnom susjedstvu živi jedan ponosan narod koji želi sačuvati svoj identitet i neće se odreći svojih kršćanskih vrijednosti”, rekao je pred novim veleposlanstvom mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine iz redova Fidesza, stranke premijera Viktora Orbana.

“Mnogi su ponižavali i gledali s visoka na nas u srednjoj Europi, a zapravo smo postali motorom razvoja EU-a, a da bi se taj skok dogodio trebalo je razumijeti da je bolje surađivati nego se razilaziti”, rekao je Szijjarto i naglasio kako Budimpešta smatra Zagreb “saveznikom, prijateljem i dobrim susjedom”.

“Nećemo zaboraviti ni da su usred najvećih napada iz Europskog parlamenta hrvatski zastupnici iz redova HDZ-a stali uz Mađarsku i zbog toga bih ovdje htio zahvaliti ministrici Pejčinović Burić i hrvatskoj vladi”, dodao je.

Europski parlament u rujnu prošle godine usvojio je izvješće kojim je Europsko vijeće pozvano da utvrdi da Mađarska zbog ugrožavanja demokratskih sloboda i ugrožavanja temeljnih prava teško krši vrijednosti na kojima se temelji EU. Protiv usvajanja je glasalo pet hrvatskih eurozastupnica – Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Marijana Petir i Ruža Tomašić.

Szijjarto je u Zagrebu istaknuo kako Mađari “veoma cijene Hrvate i vole Hrvatsku”, a da je dokaz za to 600 tisuća Mađara koji su prošle godine ljetovali na hrvatskoj obali i donijeli zaradu od 400 milijuna eura.

Podsjetio je i kako je Hrvatska na prvom mjestu mađarskih inozemnih investicija.

Ministrica Pejčinović Burić rekla je kako je trgovinska razmjena dviju država u stalnom porastu, pa je 2017. iznosila 2,1 milijarde,  2018. godine 2,3 milijarde eura.

Ministri su zaključili i kako dvije države gaje odličnu suradnju i na području nacionalnih manjina, u znanstvenoj, obrambenoj, prekograničnoj te kulturnoj suradnji koja će se iduće godine, tijekom hrvatskog presjedanja Europskom unijom, pokazati i zajedničkom izložbom u budimpeštanskom Nacionalnom muzeju i Klovićevim dvorima o povijesnim vezama dvaju naroda.  (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI