SVJETSKI DAN ZDRAVLJA – Zdravstvena akcija za rano otkrivanje raka: “SVI ZA NJEGA”

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA – Zdravstvena akcija za rano otkrivanje raka: “SVI ZA NJEGA”

Povodom Svjetskog dana zdravlja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu ,održana je manifestacija “SVI ZA NJEGA” pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koje organizira Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate (HDBRP) ,u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo. Građani su potpomognuli akciju “SVI ZA NJEGA” svojom donacijom ,a zauzvrat su dobili na poklon tulipane.

Svjetska javnozdravsvena organizacija izabrala je geslo za ovu akciju” Univerzalna zdravstvena zaštita: Svatko ,svugdje!”

Još prije četiri godine rak prostate bio je u Hrvatskoj po učestalosti raka u muškaraca na trećem mjestu,a oboljelo je 1708 muškaraca. Godinu poslije rak prostate bio je drugi po učestalosti u muškaraca- 18% ,a oboljelo je njih 2141 što je gotovo 350 više nego godinu prije.

Istraživanje donosi da je 2015.g, u Hrvatskoj umrlo više od 824 muškaraca od raka prostate. Da su na vrijeme otkrili da imaju rak gotovo svi su mogli ostati živi. Rak prostate je bolest koja se razvija u muškaraca od 50-te godine pa nadalje, a koja je smrtonosna ukoliko se dijagnosticira prekasno.

Rano otkrivanje raka prostate znači i gotovo 100% ozdravljenje nakon liječenja, bilo operacijom ili zračenjem.
Nijedan muškarac stariji od 50 godina ne bi smio propustiti priliku da provjeri stanje svoje prostate pregledom kod urologa ili kontrolom bjelančevine u krvi koju zovemo “PSA”(prostata specifični antigen). Rak prostate je vrlo lako dijagnosticirati, isplati li se onda zanemariti samog sebe i umrijeti od raka prostate upozoravaju organizatori.

Smiptomi raka prostate u početku bolesti ne moraju uopće biti izraženi. S vremenom se javlja otežano mokrenje ili nelagoda pri mokrenju, a moguće je pečenje kod mokrenja.

Poduzmite nešto za sebe i dođite zatražite informacije o raku prostate na štandu “SVI ZA NJEGA ili potražite informacije na web stranici: www.hdbrp.hr

Autor/B.B./Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI