Svjetski dan zaštite okoliša pod geslom “Borba protiv onečišćenja zraka”

Svjetski dan zaštite okoliša pod geslom “Borba protiv onečišćenja zraka”

Svjetski je dan zaštite okoliša, koji se svake godine obilježava u spomen na 5. lipnja 1972. kada je u Stockholmu održana konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj je prihvaćen program zaštite okoliša UN-a, a ove godine obilježava se pod geslom “Borba protiv onečišćenja zraka”.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se u više od 140 zemalja svijeta radi poticanja građana na odgovorno ponašanje za očuvanje planeta kroz aktivnu ulogu u održivom i ravnomjernom razvoju, poručili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Cilj je potaknuti pojedince na promjenu ponašanja koja izravno utječe na očuvanje zraka te, u konačnici, zdravlje ljudi. “Onečišćeni zrak je izazov današnjice koji zahtjeva dugoročnu strategiju i suradnju svih razina vlasti, ministarstava (promet, energetika, poljoprivreda) te gospodarskog sektora.

S obzirom da onečišćeni zrak ne poznaje državne granice, učinkovita politika zaštite zraka moguća je samo djelovanjem na globalnoj razini, pri čemu se politikama i ciljanim aktivnostima nastoje smanjiti emisije koje su rezultat ljudskog djelovanja”, ističe Ministarstvo zaštite okoliša.

Zato se temom ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša želi potaknuti pojedince da manjim promjenama u svakodnevnici pridonesu poboljšanju kvalitete zraka.

Reciklirati, kompostirati, štedjeti energiju..

Građane se potiče na korištenje javnog prijevoza ili dijeljenje vožnje s drugima, korištenje hibridnih ili električnih vozila, recikliranje otpada i kompostiranje ostataka organske hrane, štednju energije (isključivanje svjetla i kućanskih aparata kada se ne koriste)…

“Upravo je prihvaćanje odgovornosti i ukazivanje na snagu i moć pojedinca jedna od ključnih poruka obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša”, poručili su iz Ministarstva zaštite okoliša.

U Hrvatskoj se kvaliteta zraka redovito prati, a svi podaci o tome dostupni su na portalu o kvaliteti zraka – poput koncentracija onečišćujućih tvari u zraku sa svih automatskih mjernih postaja u Hrvatskoj, odnosno s 22 državne i 49 lokalnih mjernih postaja u realnom vremenu.

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo je petnaesto izdanje brošure “Okoliš na dlanu I – 2019”. “Tom publikacijom koja pomoću 34 pokazatelja daje prikaz stanja okoliša u državi, Hrvatska se i ove godine pridružila globalnoj kampanji UN-a s fokusom na izuzetno važnu i aktualnu temu – borbu protiv onečišćenja zraka”, dodaju iz Ministarstva. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI